Odgovornost u poslovanju

Cilj NIS-a je da svojim poslovnim aktivnostima doprinese daljem ekonomskom boljitku, unapređenju zaštite životne sredine i bezbednosti na radu, razvoju ljudskih resursa, kao i boljem životu zajednice.

Imajući u vidu da NIS grupa angažuje više od 11.000 zaposlenih, te da pored Srbije posluje i u državama regiona, sprovođenje svih neophodnih mera zaštite zahtevalo je značajne logističke i finansijske napore. Uprkos tome, ovaj zadatak je rešen sa uspehom i očuvano je stabilno poslovanje kompanije.

U izazovnim okolnostima, NIS je ostvario značajne finansijske i operativne rezultate. Neto dobit NIS grupe iznosi 21 milijardu dinara, dok je u dalji razvoj uloženo gotovo isto toliko – 20,2 milijarde dinara. Obaveze NIS grupe na osnovu poreza i drugih javnih prihoda u prošloj godini iznosile su 217,8 milijardi dinara, što je 21 odsto više u odnosu na godinu dana ranije. Na ime dividende za 2020. godinu akcionarima je isplaćeno milijardu dinara. Ovi rezultati omogućili su dalju modernizaciju NIS-a, ali je dat i značajan podsticaj ekonomskom napretku Republike Srbije nakon pandemije COVID-19 virusa.

Pun doprinos dat je i zaštiti životne sredine i unapređenju zaštite na radu. Politika u HSE oblasti neodvojiv je deo svakog biznis procesa u NIS-u. Od 2009. godine u ekološke projekte investirano je oko 120 miliona evra, a kada se u obzir uzmu i poslovni projekti sa značajnim doprinosom za zaštitu životne sredine, ta ulaganja su višestruko veća. Tokom 2021. godine je izrađena Strategija zaštite životne sredine do 2030. godine. U okviru aktivnosti na izradi Strategije izvršena je analiza propisa Republike Srbije i EU i procena ulaganja za usklađivanje sa propisanim obavezama, definisani su dugoročni ciljevi za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu poput smanjenja ugljeničnog intenziteta, smanjenja ostalih emisija i upotrebe resursa, te prepoznati projekti i procenjena potrebna ulaganja. Bolji rezultat postignut je i kada je reč o bezbednosti na radu. Pokazatelj LTIF smanjen je za 10 odsto u poređenju sa 2020. godinom.

Kada je reč o unapređenju ljudskih resursa, NIS je nastavio da radi na profesionalnom usavršavanju svojih zaposlenih i održao veliki broj eksternih i internih obuka, pridržavajući se preporuka zdravstvenih stručnjaka. U godini za nama organizovano je 2.870 obuka, na kojima je učestvovalo 2.849 zaposlenih. Ukupan broj sati obuka iznosi 63.373. Pored toga, kompanija je nastavila da pruža šansu mladim stručnjacima da započnu svoju karijeru u NIS-u. Uspešno je završena prva sezona programa za mlade talente „NIS Energy“, a svih 15 polaznika ostalo je da radi u NIS-u nakon isteka prvih godinu dana. Sproveden je i konkurs za drugu sezonu, nakon kog je u kompaniju došlo 27 novih mladih kolega koji će imati priliku da steknu radna iskustva uz podršku mentora iz kompanije. Važno je istaći da je dugoročni cilj NIS-a da poveća posvećenost svojih zaposlenih i unapredi prakse iz oblasti ljudskih resursa, koje će zaposlenima pružiti najbolje moguće iskustvo u radu.

Posebno važan zadatak za NIS je podrška zajednici koja nije prekinuta ni u trenucima krize na naftnom tržištu izazvanom pandemijom COVID-19 virusa. Zato je i u 2021. godini nastavljena podrška zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje. Kovid bolnicama, kao i Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i Opštoj bolnici Čačak, donirano je više od 120 hiljade litara „Jazak“ vode. Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” obezbeđena je finansijska podrška za ispitivanja karakteristika imunskog odgovora među osobama vakcinisanim protiv COVID-19. Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije donirana su sredstva za nabavku reagenasa za ispitivanja pacijenata sa karcinomom prostate, dok je Urgentnom centru u Beogradu kompanija obezbedila sredstva za nabavku posteljina za bolničke krevete. Službi Doma zdravlja Čukarica donirano je patronažno vozilo za potrebe kućne nege gerontoloških i onkoloških pacijenata. Odgovornost prema zajednici i dalje će biti jedan od prioriteta NIS-a.