Odgovornost u poslovanju

Cilj NIS-a je da svojim poslovnim aktivnostima doprinese daljem ekonomskom boljitku, unapređenju zaštite životne sredine i bezbednosti na radu, razvoju ljudskih resursa, kao i boljem životu zajednice.

U 2022. godini, odgovornost u poslovanju NIS je pre svega iskazao svojim naporima da se u izazovnim okolnostima sačuva uredno snabdevanje tržišta svim vrstama naftnih derivata. Pored toga, fokus NIS-a bio je i na očuvanju socijalne stabilnosti svojih zaposlenih, kao najvažnijeg resursa kompanije. Oba cilja su uspešno realizovana. Na tržište su isporučene rekordne količine goriva i ukupan promet je iznosio više od 4,3 miliona tona. Pored toga, u Termoelektrani-toplani Pančevo započeta je proizvodnja električne energije, koja se isporučuje u domaći elektroenergetski distributivni sistem, čime NIS i partneri dodatno doprinose energetskoj stabilnosti Republike Srbije. Kao odgovor na rast troškova života u prethodnoj godini za zaposlene NIS-a su obezbeđeni vanredni bonusi i povećanje osnovnih zarada.

Pored navedenog, NIS je nastavio sa modernizacijom biznis-procesa, dajući time i podršku razvoju srpske privrede. U kapitalne projekte u 2022. godini uloženo je 22,1 milijarda dinara, što je 9 odsto više nego godinu dana ranije. Takođe, NIS je ostao pouzdani izvor prihoda za svoje akcionare, i na ime dividende za 2021. godinu isplaćeno je 5,78 milijardi dinara. Obaveze NIS Grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u 2022. godini iznose 251,25 milijardi dinara.

Odgovornost u poslovanju kompanija iskazuje i kontinuiranim ulaganjima u razvoj zaposlenih. Na taj način NIS zaposlenima pruža mogućnost stalnog profesionalnog usavršavanja, kako bi bili u mogućnosti da odgovore na kompleksne zahteve savremenog biznisa. Tako je na eksterne obuke u 2022. godini utrošeno 95.879 sati, a na njima je učestvovalo 4.407 zaposlenih. Istovremeno su organizovane i interne obuke u ukupnom trajanju od 8.065 sati. Zahvaljujući brižnom odnosu prema zaposlenima, NIS je drugu godinu uzastopno izabran za najpoželjnijeg poslodavca prema istraživanjima koje je sprovela grupa sajtova za zapošljavanje Poslovi.Infostud.

I u 2022. godini NIS je pružio svoj doprinos unapređenju zaštite životne sredine. U realizaciju ekoloških projekata uloženo je 314,6 miliona dinara. Treba imati u vidu da su ova izdvajanja značajno veća ako se uzmu u obzir i investicije u biznis-tehnologije, čiji rad doprinosi smanjenju štetnih uticaja na okolinu.

Velika pažnja posvećena je jačanju energetske efikasnosti, projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije (povećanje udela OIE u proizvodnji i sopstvenoj potrošnji električne energije, postavljanje solarnih panela na stanicama za snabdevanje gorivom), kao i projektima za utilizaciju CO2. Realizacijom ekoloških projekata, kao i projekata sa ekološkim efektom podignut je nivo usaglašenosti sa zahtevima pozitivne zakonske regulative Republike Srbije i unapređeno je upravljanje sistemom zaštite životne sredine u kompaniji. Rezultat je pozitivan trend pokazatelja u oblasti zaštite životne sredine u 2022. godini (smanjenje emisija u vazduh i vodu).

Odgovornost je iskazana i u odnosu prema bezbednosti na radu. NIS-u je u aprilu, drugu godinu zaredom, na takmičenju za dodelu nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu uručena Povelja „28. april“ za osvojeno prvo mesto. Ovo priznanje dodeljuje Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Pored navedenog, ostvaren je uspeh i u praksi, jer je pokazatelj LTIF (indikator povreda sa izgubljenim radnim danima) smanjen 15 odsto u odnosu na 2021. godinu.

NIS je i u prethodnoj godini nastavio snažno da podržava razvoj zajednice realizacijom društveno odgovornih programa i pružanjem podrške profesionalnom sportu. U navedene svrhe ukupno je uloženo 360 miliona dinara. U fokusu je bila kampanja „Da se nove nade rode“, putem koje je NIS pružio doprinos važnom nacionalnom cilju – poboljšanjima u oblasti reproduktivnog zdravlja i povećanju nataliteta u našoj zemlji. U okviru ove nacionalne kampanje kroz donaciju savremene medicinske opreme i aparata podržan je rad ukupno 40 zdravstvenih ustanova u više od 30 gradova i opština u Republici Srbiji. Istovremeno, podrška je obezbeđena i pojedinim lokalnim samoupravama u realizaciji javnih poziva parovima u procesu vantelesne oplodnje za sufinansiranje troškova.