Одговорност у пословању

Фокус НИС-а у 2020. години био је на очувању здравља запослених, сарадника и потрошача, уз истовремено креирање услова да се сви пословни процеси непрекидно одвијају и током пандемије COVID-19 вируса како би се одржала стабилност на домаћем тржишту нафтних деривата.

Имајући у виду да НИС група, поред Србије, послује и у земљама региона, те да ангажује више од 11.000 запослених, организација пословања у условима здравственог изазова без преседана са којим смо се суочили у претходној години, захтевала је значајне логистичке напоре и финансијска издвајања. НИС је био међу првим компанијама у Србији које су основале Кризни тим који остварује успешну сарадњу са надлежним државним органима. Поред тима на нивоу Компаније, формирани су и кризни тимови на нивоу организационих јединица и зависних друштава. Сви тимови су радили изузетно ефикасно, доносили  и координирали превентивне мере, набављали неопходне количине заштитне опреме, спроводили у дело препоруке надлежних органа. Од изузетне важности је чињеница да је на нивоу целе Компаније успостављена квалитетна комуникација са запосленима у циљу правовременог доношења одлука како би се рад учинио безбедним и ефикасним у новонасталим околностима. Такође, запослени су брзо и свеобухватно информисани о томе како се преноси инфекција, како се могу чувати, шта да чине у случају да сумњају да су заражени или да су били у контакту са оболелим. Одмах по проглашењу ванредног стања у Републици Србији омогућен је рад од куће за велики број запослених у администрацији, док су за запослене на терену организоване посебне мере заштите. Уз значајне напоре, НИС је ослањајући се на сопствене ресурсе, очувао ликвидност компаније и социјалну стабилност запослених.

НИС је у најкраћем могућем року обавештавао екстерну јавност о утицају епидемије на пословање Компаније, очувању стабилности у снабдевању тржишта, изменама у режиму рада објеката НИС-а у складу са одлукама Владе Србије.  Поред тога што је на малопродајним местима организовао бројне мере заштите, НИС је током 2020. године у рад пустио и иновативну мобилну апликацију Drive.Go која потрошачима омогућава плаћање за гориво без одласка на платно место, односно брзо и безбедно плаћање, у складу са потребама времена.

Своју одговорност НИС је исказао и у односу према заједници, у години у којој су солидарност и заједништво били од посебног значаја. Тако је НИС поклоном од 270 тона авио горива подржао хуманитарне летове Air Serbia којима су у Србију допремљени медицинска опрема и апарати, као и враћени наши суграђани који су се у тренутку проглашења пандемије затекли ван граница земље. Већински акционар НИС-а, компанија „Гаспром њефт“, донирала је 1.500 тона горива за јавне службе Републике Србије,  преко станица за снабдевање горивом НИС-а. Путем програма „Заједници заједно“  током 2020. године Компанија је у дигитализацију наставног процеса и безбедност у школама уложила 114,5 милиона динара, а пројекти се реализују у 12 партнерских локалних заједница широм Србије. У друштвено одговорне пројекте НИС је у 2020. години укупно уложио више од 290 милиона динара, док су запослени НИС-а, чланови Клуба волонтера, реализовали више од 2.000 волонтерских сати учешћем у активностима усмереним на подршку најугоженијим суграђанима, здравственим установама и другим пројектима.

Једно од основних начела одрживог развоја НИС-а је да сви бизнис пројекти истовремено морају имати позитиван утицај како на заједницу у којој Компанија послује, тако и на будуће генерације. У складу са овим опредељењем НИС је, упркос изазовним околностима, у 2020. години у Рафинерији нафте Панчево пустио у рад постројење за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања. Овај пројекат, поред пословних, носи и значајне еколошке користи. Пре свега, реч је о престанку производње мазута са високим садржајем сумпора чиме се доприноси да Србија испуни своје међународне обавезе у овој области. Поред овог пројекта, НИС је наставио и са реализацијом већег броја активности у циљу унапређења стања у области заштите животне средине, у које је у 2020. години уложено више од 200 милиона динара.

НИС је и у 2020. години наставио са одговорним односом према акционарима. Упркос кризи насталој услед епидемије COVID-19 вируса на име дивиденде за 2019. годину исплаћено је 4,4 милијарде динара. Истовремено, НИС је наставио да буде један од покретача домаће привреде јер је у развојне пројекте уложено 25,3 милијарде динара, а инвестициони циклус наставља се и у 2021. години.