Наши људи

По први пут у улози менаџера

Аутор: тим НИС-а 28.05.2021 • 4 min read

У последњих шест месеци у нашем тиму је више од 50 колега по први пут дошло на менаџерску позицију. Њихов „нови почетак“ наша је нова шанса да ојачамо лидерске потенцијале у компанији и тиме креирамо радно окружење у коме посвећени лидери инспиришу своје колеге.

Програм „Менаџер по први пут“ је део шире визије у нашој компанији, а то је континуирано учење, као и развој посвећених лидера који граде посвећене тимове. Постоји велики број различитих начина учења, а наш приступ којим смо се водили приликом креирања новог програма подразумева модел 70-20-10 – 70 одсто нашег развоја одвија искуствено – да знање које смо стекли кроз радно искуство применимо на радном месту, 20 одсто друштвено – разменом искуства и учења од руководиоца и колега, и 10 одсто формално – путем формалног учења које се одвија уз подршку компаније.

У првом циклусу овог програма учествује 48 учесника, пре свега из бизниса. Ослањајући се на интерну експертизу и знања, дефинисана су 4 модула, који обухватају кључне теме за наше нове менаџере. Како бисмо сваку тему сагледали из различитих углова, кроз цео програм укључујемо и „гост“ менаџере, чиме се преноси искуство „из прве руке“. Такође, програм подразумева и могућност учествовања у интерним ротацијама, односно Job Shadowing и менторство.

Наше колегинице Јелена и Данијела су ове године први пут у улози менаџера и нашле су се међу полазницима програма „Менаџер по први пут“. Са нама су поделиле своја искуства у раду у НИС-у, развоју каријера, као и даљим пословним корацима.

Данијела Томић

Представљамо вам Јелену Васић, руководиоца Службе корпоративне продаје за регион Београда и Данијелу Томић, вођу тима Фронт офиса у Панчеву.

Jelena Vasić

Јелена Васић

Из вашег угла, које вештине или компетенције су кључне за напредовање у нашој компанији?

Јелена: Усклађивање личних циљева са циљевима и визијом компаније сматрам једним од најважнијих фактора када је у питању напредовање у компанији. Уколико имамо свест  о циљу и начину на који желимо да га постигнемо, већ смо на добром путу да допринесемо остваривању компанијских циљева, а потом и личних.  Само константним личним развојем и усавршавањем, постајемо добар пример окружењу у ком радимо. 

Ово је посебно изражено у продаји где је динамика посла велика, и да бисте били успешни морате да будете креативни, иновативни и отворени за нове идеје. Одговорност према послу, поштовање правила и колега, као и добра организација, предуслови су за успешно реаговање на брзе промене на тржишту.

Данијела: За почетак навела бих као кључну технолошку писменост, односно спремност да се учи и да се користе  иновативна технолошка решења. Затим развој тима – континуирани развој вештина и знања својих запослених и подстицање на самостално усавршавање чланова тима и показивање отворености за промене. Као важно сматрам и учење у ходу кроз рад и анализирање успеха и неуспеха. И на крају, као веома битне видим и посвећеност, интегритет, уважавање заједничких циљева и изградња поверења кроз повратно информисање и креирање културе дијалога – размене битних информација са свим сарадницима.

Шта је на вас оставило најснажнији утисак са првог модула „Менаџер први пут“ и шта очекујете да ћете понети са овог програма?

Јелена: Велика је част и задовољство бити полазник модула „Менаџер први пут“. Похвалила бих све колеге-предаваче који су посветили своје време да знања и искуства несебично поделе са нама. Лично, ова пренесена знања и информације сматрам највећим поклоном, јер ће нам доста олакшати и убрзати посао, и омогућити да оправдамо поверење које нам је указано.   

Данијела: Највећи утисак за мене био је динамичан начин на који су нам колеге приближиле своје процесе. Надам се да ћу са овог програма понети добре смернице како треба бити успешан менаџер, што ће ми користити у даљем раду, и како у личном, тако и у развоју тима. 

Које „тешко“ искуство бисте издвојили као лекцију из које сте много научили? 

Јелена: Сва „тешка“ искуства бих пре назвала „изазовима“ из којих сам могла да научим много и градим свој пут ка даљем развоју. Ситне грешке су ми увек падале најтеже, али су истовремено биле лекције уз помоћ којих сам усавршавала своја знања и способности.

Данијела: Почетак рада у дирекцији у којој је посао био разнолик и препун изазова. Скуп свега тога довео је до развоја мојих способности и сналажења у различитим ситуацијама.

На чему планирате највише да радите са својим тимом?

Јелена: Важно ми је да сви радимо у здравој атмосфери, да будемо отворени једни према другима, да гајимо разумевање и емпатију и залажемо се за исти циљ. С обзиром да сам и ја била члан тима у којем влада  позитивна радна атмосфера и подстиче се учење и даљи развој,  то су свакако принципи које желим да пренесем и на свој тим. Развијање тимског духа, добри међуљудски односи, оријентација ка задацима и унапређења процеса рада, само су неке од ствари на којима већ радим са својим тимом.   

Данијела: Фокусираћу се на три важне области: развој тима и креирање позитивне атмосфере, интегритет и изградња поверења, и уважавање заједничких циљева и повратно информисање сарадника.

Које вредности највише цените код колега, а које код пријатеља?

Јелена: Издвојила бих поверење као једну од најважнијих особина које посебно ценим код људи са којима волим да проводим време, било на послу или приватно. Ту су такође и остале особине које вреднујем: одговорност, радозналост, марљивост, изразиту емпатију и позитиван дух, доследност, духовитост и енергичност.

Данијела: Код колега највише ценим лојалност, професионалност и одговорност, док код пријатеља поред наведеног ценим међусобну пожртвованост, подстицај, искреност и време које увек проналазимо једни за друге.

Да не радите за плату, шта бисте радили?

Јелена: Креативан рад је свакако нешто чему бих се посветила. Помагање другим људима и  волонтерски рад су „хобији“ које ме иначе испуњавају, тако да од њих не бих одустала. Уједно, оно што ме такође чини срећном и задовољном су тренинзи и путовања. 

Данијела: Путовала бих по свету и упознавала нове културе.

Програмом „Менаџер по први пут“ желимо да оснажимо наше будуће лидере, да их подржимо на путу њиховог развоја у лидере у које ће запослени имати поверење, и који ће подстицати и остале колеге да се развијају. Улагањем у развој људи стварамо подстицајно радно окружење у којем ће сви бити задовољни. Дугорочно гледано, то је најбоља инвестиција која доноси бенефите за све стране.