Одрживи развој

Рад Петнице током ванредног стања: израда визира и онлајн ресурси

Аутор: тим НИС-а 06.05.2020 • 10 min read

НИС-ов партнер и дугогодишњи сарадник, истраживачка станица Петница, током ванредног стања прешла је на нове начине рада, омогућујући свим заинтересованим ученицима да нова сазнања стичу онлајн. Поред тога, усмерила је своје ресурсе на хуманитарне активности – започела је израду визира. Са програмским директором Петнице, Николом Божићем, разговарали смо о раду ове Истраживачке станице током ванредних околности.

Након увођења ванредног стања, Петница је донела одлуку о одлагању свих семинара, током трајања епидемије, како би заштитила здравље својих полазника, сарадника, запослених, и њихових породица. Тиме је промовисала и одговоран однос према развоју ситуације са пандемијом вируса Covid-19 у свету и у Србији, поштујући одлуку државних органа наше земље.

Како је Петница организовала свој рад током ванредног стања?

Стручни тим Истраживачке станице Петница је одмах након проглашавања ванредног стања интензивирао онлајн комуникацију са нашим полазницима. Желели смо да и свима другима који имају интересовање за природне, друштвене, техничке науке, и уметност и дизајн, припремимо онлајн садржаје.

Истраживачка станица Петница је објавила онлајн ресурсе за проучавање појединих научних области, како би целокупној јавности дала на располагање оно што користи са својим полазницима. Циљ је унапређење квалитет живота у изолацији свима који су за науку заинтересовани.

Објављени материјали су груписани у одређене целине према областима – наука уопште; астрономија и математика; биологија, хемија и медицина; друштвене науке, итд. У свакој целини су ресурси груписани по типу садржаја: видео лекције, предавања, и филмови; књиге, часопси, текстови и упутства; курсеви; подкастови и сајтови.

Link

Петнички онлајн ресурси

Видео лекције, предавања, и филмови; књиге, часопси, текстови и упутства; курсеви; подкастови и сајтови

САЗНАЈ ВИШЕ

Да ли онлајн настава може да замени ону праву? Да ли можете да кажете да је нешто добро настало из свега?

Основни концепти образовног рада у ИС Петница подразумевају да полазници наших програма имају прилику да раде на најмодернијој опреми, пратећи светске стандарде, сарађујући са најбљим научницима из земље и света. Онлајн рад не може све то да пружи, али може у ванредним околностима да омогући да наши полазници време искористе на најбољи начин, и унапреде своје знање, припремајући се за поновни долазак у Петницу.

Дубоко верујемо у самостално истраживање и учење, и трудимо се да полазнике обучимо да се сами сналазе на свом научном и инжењерском путу. Позивамо све заинтересоване да, користећи препоручене линкове, крену у истраживачку авантуру. Наравно, не очекујемо да ће сви линкови заинтересовати свакога, али за оне који желе да истражују сами, надамо се да ће на листи пронаћи неки користан материјал.

3D штампаче ставили сте у функцију израде визира за медицинске раднике. Колико је израђено до сада?

Петница се на још један начин активно укључила у борбу са пандемијом Covid-19. Њени 3D штампачи су одмах стављени у функцију израде делова за заштитне маске (визире) за медицинске раднике у нашој земљи. Преко штабова за борбу против Covid-19 дистрибуирано је око 500 визира.

Да ли стижу мејлови, поруке (будућих и бивших) полазника Петнице? Шта они кажу, да ли вам дају подршку?

Пошто су у целом свету донете сличне мере, и многи људи остају у својим домовима, и наши некадашњи полазници који су сада остварени стручњаци широм света, не само што шаљу поруке подршке, него имају и више времена да, без обзира где раде, посвете време онлајн раду са нашим полазницима. На тај начин успели смо да добијемо квалитетна предавања на врло актуелне теме из свих области.

Актуелни полазници су били уплашени шта ће ванредне околности значити за њихов долазак у Петницу, али смо се брзо организовали, и кроз онлајн комуникацију окупили све њих и почели да интензивно радимо са њима.

Да ли имате план за рад Петнице након укидања ванредног стања?

ИС Петница је припремила неколико сценарија за повратак полазника на програме у наш кампус и лабораторије. Припремљени су детаљни протоколи који ће испуњавати све нове стандарде за понашање, живот и рад у будућим околностима. Пратићемо одлуке стручних служби наше државе и међународних тела. Надамо се да ћемо током лета већ имати живост у Петници.