Енергија знања

Три идеје за учење код куће

Аутор: Марија Јелић 31.03.2020 • 10 min read

Инвестирање у сопствено знање је тренутно најбољи начин да се искористи слободно време. На интернету сада постоји толико садржаја, али – одакле кренути? Одговор на ово питање даје нам наша драга колегиница Марија Јелић кроз блог који је писала за HUB знања – онлине платформу за учење који смо покренули са нашим драгим AIESEC-овцима. Прочитајте, пробајте, уживајте!

Изолујте се у свет знања,  зароните у чаробан свет књига, загрлите креативни карантин!

Дигитално образовање и жеђ за самообразовањем постали су императиви 21. века. Захваљујући новим информационо-комуникационим технологијама (ICT), настала је револуција квалитетног образовног и културног садржаја који се неприметно уселио у наше домове. Тако је „дигитално просветитељство“ створило нове генерације које своје знање црпе из драгоцених и несагледивих „дигиталних архива“.

За дигиталне гастрономе и онлајн хедонисте препоручујем три начина да у данима „социјалног дистанцирања“ не упадну у замке свакодневне доколице.

Marija Jelić, ekspert za saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u okviru korporativnog programa kompanije NIS „Energija znanja“

Марија Јелић, експерт за сарадњу са образовним и научним институцијама у оквиру корпоративног програма компаније НИС „Енергија знања“

Изолујте се у свет знања

Проветравајте ваш ум, памћење и знање. Нека вам друштво праве квалитетни образовни садржаји!

Препоручујем вам да посетите глобалне едукативне онлајн платформе које интегришу  велики број занимљивих предавања и курсева са најпрестижнијих светских универзитета.

Курсеви су замишљени као спој видео снимака предавања еминентних професора и научника, вежби, упитника и тестова. Отворени масовни онлајн курсеви (МООС) су настали са циљем да се знање подели и умножи међу корисницима из целог света са стручњацима и професорима из одређених области. Крилатица и назив курса “Connectivism and Connective Knowledge” био је отворен позив реномираним универзитетима да усвоје концепте бесплатних онлајн курсева који би били доступни широкој популацији.

Међу најквалитетнијим платформама издваја се Coursera.org која сарађује са 190 водећих светских универзитета и нуди преко 450 курсева из различитих тематских области. Одређени број курсева поседује опцију титловања на различитим језицима, а готово сви курсеви нуде сертификате на крају положених испита/тестова. Позивам вас да посетите и најновији курс универзитета Yale под интересантним називом „The Science of Well-Being“, који је нарочито користан студентској популацији. Прошетајте и сајтом classcentral.cоm који нуди курсеве 8 елитних приватних универзитета са североисточне обале САД, познатих под називом Ivy League (Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale, Columbia, the University of Pennsylvania). Тренутно је активно близу 500 курсева. Сајт Еdx.org обједињује курсеве са МIT, Harvard university, Berkeley и Boston university. Британски пандан америчким платформа је Future Learn која групише курсеве са Универзитета Cambridge и Bristol, сарађује са British Council, Британским филмским институтом и Унеском. Позивам вас да истражите платформе Udacity.com, Udemy.com или Iversity.org.

Време социјалне изолације идеално је за учење нових страних језика или усавршавање оних које смо можда запоставили. Издвајам платформу Оpenculture.com/freelanguagelessons која нуди широк спектар бесплатних курсева из 48 светских језика. Бесплатне курсеве енглеског језика можете пронаћи на сајту British Council, часове француског на интерактивној платформи Сulturetheque.com, док руски језик можете изучавати на Pushkininstitute.ru. Споменула бих и апликације за учење језика „у ходу“, од којих бих издвојила Duolingo и Busuu.

Зароните у чаробан свет књига

„Књиге су дестинација и путовање у једном. Књиге су дом!“ Ана Квиндлен

Златан бег од свакодневне рутине је читање! Свет књига пронађите на својим паметним телефонима или виртуелним платформама.

Апликација и платформа за онлајн књиге Bookmate нуди бесплатан приступ издањима на српском језику уз код СЕДИГДЕСИ. Ова апликација садржи књиге на 15 светских језика. Завирите и у њујоршку јавну библиотеку која путем апликације SimplyE својим корисницима нуди могућност да „позајме“ један  од 300.000 наслова. Чланску карту и приступ стручној литератури нуди вам и Универзитет Кембриџ https://www.cambridge.org/core/what-we-publish/textbooks. Велики број аудио књига пронађите и на поменутој платформи http://www.openculture.com/freeaudiobooks, али и https://archive.org/  или https://www.gutenberg.org/.

Загрлите креативни карантин

Прошетајте светским и домаћим музејима, аплаудирајте најбољим представама, диригујте познатим филхармонијама!

Готово сви светски музеји „откључали“ су приступ својим виртуелним турама и садржајима.  Закорачите у  културно, историјско и уметничко наслеђе познатих европских и светских музеја. На платформи https://artsandculture.google.com/ чека вас најобимнија виртуелна уметничка колекција. Од домаћих изложби издвојила бих виртуелну шетњу кроз изузетну поставку скулптура маестра Ивана Мештровића у Народном музеју у Београду и изложбу „Инспирисани Италијом“ у Галерији Матице српске у Новом Саду.

Гледајте најбоље представе из домаћих и светских позоришта из првог реда, подсетите се култних наслова из богатог фонда Кинотеке, подржите нове филмске фестивале: http://mojoff.net/.

Посетите дигиталну концертну дворану Берлинске филхармоније (код BERLINPHIL), као и познату Метрополитен и Париску оперу.

Уколико се уморите или вам досаде овоземаљске активности, вините се у свет небеских тела и сазвежђа – на сајту NASA наћи ћете најлепшу бесплатну архиву фотографија и видео записа.

И не заборавите, „знати, мислити, сањати то је све(т)“! Виктор Иго