Наши људи

За контролу квалитета горива одговорна је једна жена

Аутор: Bizlife магазин 03.04.2024. • 5 min read

Љубав према хемији и студије на Технолошко-металуршком факултету определили су њен каријерни пут који је водио од стипендисте панчевачке Рафинерије до директорке Лабораторије која је одговорна за контролу квалитета свих врста нафтних деривата на домаћем тржишту. Данас, скоро три деценије након првог уласка на капију панчевачке Рафинерије, руководи тимом од више од 100 стручњака, а њен потпис на документу је обавезан као потврда квалитета горива које сипамо у резервоаре наших аутомобила. Не верује у “поларизацију” послова, а, како истиче, сви резултати постигнути су напоррним радом целог тима врхунских стручњака. Успешно усклађује пословне и приватне обавезе, а свој мир на крају радног дана проналази у топлини дома уз добру књигу или филм, кафу са пријатељицама или игру са маленим братанцима. Упознајте Наташу Бадрљицу, директорку Департмана Лабораторије за Downstream компаније НИС.

Како бисте описали улогу Департмана Лабораторије за Downstream и његов допринос пословним процесима компаније НИС?

Департман Лабораторије Downstream (DWS) послује у саставу Научно-технолошког центра на чак 4 локације и то у Панчеву, Новом Саду, Сурчину и Нишу. НИС-у пружамо услуге контроле квалитета у ланцу прераде – од испитивања сирове нафте и хемикалија које се користе у преради нафте, до финалне контроле квалитета горива пре отпреме на тржиште. Лабораторија у Рафинерији нафте Панчево је опремљена за специфичне анализе за праћење процеса рафинеријске прераде или како је једном неко рекао „ми смо очи рафинерије“, што нас издваја у поређењу са другим лабораторијама за испитивања у овој области. Дајемо значајан допринос праћењу процеса у рафинерији и финалној контроли квалитета горива пред потрошњу, а наши Извештаји о испитивању и Потврде о усаглашености су обавезна документа у процесу отпреме нафтних деривата на тржиште.

Контрола квалитета нафтних деривата игра кључну улогу у индустрији енергетике. Како се носите с изазовима одржавања високих стандарда квалитета у овом динамичном сектору?

Лабораторија DWS има око 500 различитих врста анализа у асортиману својих услуга, од чега је око 250 акредитовано. Предуслов за обављање послова у процесу контроле квалитета је акредитација Лабораторије према захтевима стандарда SRPS ISO/IEC 17025, којом се гарантује независност и непристрасност Лабораторије.

Испуњење захтева стандарда за акредитацију овако значајног обима испитивања је изазов сам по себи и захтева огроман рад запослених у лабораторији. Са друге стране ти строги захтеви нас подстичу да будемо стално „у тренингу“ и одржавамо стручност на високом нивоу.

Са поносом могу да кажем да имамо снажан и првенствено стручан тим експерата, а сви наши резултати су постигнути напорним тимским радом. Издвојила бих конкурентску предност на коју сам посебно поносна и која нас издваја у области енергетике, а то је именовање за оцењивање усаглашености течних горива нафтног порекла и течног нафтног гаса, које издаје ресорно Министарство рударства и енергетике.

Како се развијао ваш професионални пут до позиције директорке Департмана Лабораторије за Доwнстреам? Које су биле кључне прекретнице и изазови на том путу?

Љубав према хемији ме 90-их доводи на студије на Технолошко – металуршком факултету у Београду, где је и дипломски рад био на тему тестирања адитива за битумене.

Имала сам срећу да током студирања будем стипендиста Рафинерије нафте у Панчеву што је резултирало мојим првим запослењем, у Лабораторији рафинерије сам стицала своја приправничка искуства уз сјајног ментора – моју прву шефицу, која је пре свега добар човек и која је умела да препозна наше квалитете, али и слабе тачке и области у којима нам треба подршка.

Уз непрекидно учење и подршку колега, логичан је био развој каријерног пута, па сам тако напредовала преко позиције главног инжењера, руководиоца сектора и заменика директора до позиције директора Лабораторије у РНП, а затим и Департмана Лабораторије DWS, где сам на позицији директорке већ 12 година.

Обзиром на област којом се бавим – контрола квалитета у нафтној компанији као што је НИС, изазови су бројни.

Подразумева се стално праћење иновација у лабораторијским методологијама и константан рад на развоју Лабораторије DWS, што је непрекидан процес. Јако је важно да компанији и осталим клијентима пружимо поверење у резултате наших испитивања, као и што квалитетнију услугу.

Један од кључних изазова на мом професионалном путу била је управо интеграција свих НИС-ових лабораторија за нафту и горива, обједињавање њихових акредитација у једну и пренос акредитације на НТЦ као правног следбеника, а све то без застоја у оперативном раду лабораторија. Паралелно са тим процесом похађала сам и завршила МБА студије на Техничком факултету у Новом Саду, на студијском програму у сарадњи са Бриселским универзитетом, што је у многоме допринело мом развоју у руководећој улози.

Шта су, према вашем личном мишљењу, највећи изазови са којима се жене суочавају на руководећим позицијама унутар компанија у Србији?

Са образовањем жене стичу знање и предуслове економске независности, као и могућност избора у успостављању равнотеже између пословног и приватног, што такође представља изазов за жену која је на руководећој позицији, а са друге стране остварује се у улози мајке и домаћице. Изазов је стално жонглирање у овим различитим улогама.

Верујем да се у неким компанијама жене суочавају са поделом на „мушке“ и „женске“ послове, да њихово знање и рад буду вредновани на истом нивоу са колегама мушкарцима, као и да им се подједнако са мушкарцима омогуће каријерни развој и напредовање. По мом виђењу не бисмо требали да делимо послове на „мушке“ и „женске“, већ пре на послове у којима се боље сналазе мушкарци и послове у којима се боље сналазе жене. Лично, немам таква искуства у мом дугогодишњем раду у НИС-у. Увек сам наилазила на разумевање и подршку колега, однос са пуно поштовања и уважавања.

Који су ваши савети за постизање равнотеже између професионалног и приватног живота, и како ви то успевате?

Велики изазов ми је свакодневно усклађивање пословних и приватних обавеза, што верујем да бих тешко постигла без разумевања и подршке породице. Са друге стране значајна је и подршка и разумевање колега и сарадника.

На крају радног дана трудим се да, колико год је то могуће, пословне обавезе остану у фирми и да се посветим породици и деци која су увелико студенти. Одмор у топлини дома уз добру књигу или филм, кафа са пријатељицама, игра са маленим братанцима, то је оно што ме „ресетује“ и даје снагу за нове пословне изазове.

То би такође били и моји савети, тражити задовољство у малим стварима, помагати оне којима је помоћ потребна и неговати здраве односе, како приватно тако и у пословном окружењу.

На који начин ваш Департман, али и ви лично, подржавате жене у развоју каријере унутар компаније?

Сталним охрабривањем за учење и развој, јер са стицањем знања природно долазе и нове прилике за раст и напредовање, знање је енергија која нас носи напред.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд