Каријера

Жеља за радом, учењем и развојем ретко остаје незапажена

Аутор: тим НИС-а 19.02.2021 • 5 min read

Крај новембра – крај конкурса за NIS Energy програм. Интересовање је било велико и драго нам је да је програм препознат и да смо добили близу 1.600 пријава. Пред нашим тимом за селекцију је био одговоран задатак – како изабрати праве кандидате за први циклус. Велики број кандидата, кратак период за процес, било је свакако занимљиво! Потрудили смо се да будемо ту за наше кандидате, да редовно шаљемо информације, да будемо од помоћи и дамо савете, да свима који овај пут нису одабрани дамо повратну информацију, али и каријерни савет како би из процеса добили нека нова знања. Сада, два и по месеца касније – крећемо са првом сезоном! Наши полазници програма су спремни, а за сам почетак програма наших двоје нових колега – Даница и Владан са вама деле искуство, као и савете из процеса селекције.

Даница Радуловић, Млађи специјалиста за продају на домаћем тржишту

Када сам се пријавила за NIS Energy програм, размишљала сам о свом крајњем циљу  и прилици да учим у тако великом систему, јер ми је то и током студија деловало привлачно. Верујем да је важно да у старту размислите о томе да ли су корпорација и изазови које намеће велики систем, ваш избор.

Можда ће звучати смешно, али  почела сам да замишљам како једног јутра улазим у зграду на познатој локацији и крећем ка својој канцеларији.  Сада, као кандидат који је добио прилику да започне своју каријеру у компанији у којој је желео, мислим да је та визуелизација уласка помогла. Наравно, на том путу сам се сусретала са многим предрасудама и недоумицама.

Верујем да смо сви несигурни на неки начин и да она позната флоскула „веруј у себе“ није увек од помоћи. Преиспитивање је океј и треба га прихватити као процес кроз који растемо и упознајемо себе у неком новом окружењу. Помогло ми је кад сам схватила да се од мене не тражи ништа што не могу да пружим, а то је добра воља, спремност да прихватим да немам искуства и зграбим прилику да ми неко помогне у процесу развоја.

Суштина је  да желите и да будете спремни да ту жељу претворите у гориво које вас покреће да будете најбоља верзија себе. Током целог процеса селекције, који је спроведен онлине, колеге из HR-а су успеле да нас подстакну да их доживимо као помоћ, да изразимо оно што  јесмо, оно најбоље што можемо да  понудимо, а не као некога ко процењује да ли смо довољно добри.

Сматрам да је важно и од помоћи да пре сваког представљања и раговора са неким из компаније размислите шта је оно што вас чини јединственим, шта вас мотивише да устанете,  будете позитивни по кишном дану и задржите стрпљење у саобраћајној гужви. Шта је ваша предност? То може да буде страни језик, вештина или људи од којих сте научили нешто вама важно, нешто што послодавац тражи и жели да види у вама.

Трудила сам се да не размишљам о томе колико људи жели ову позицију и ко ми је све конкуренција. Сматрала сам то губљењем енергије и осећала  да ми то ни на који начин не може помоћи.

Међутим, није све бајковито и лако. Из круга у круг постаје све теже да чекате позив и сазнате да ли сте корак ближе остварењу циља. То су, за мене, били моменти највеће сумње у себе и страха од неуспеха.

Будите комуникативни, ведри, полетни, ви сте кандидат који је тражен и спремни сте да урадите све да то и докажете. Тај  став је универзални кључ за многе браве. Жеља за радом, учењем и  развојем ретко остаје незапажена, јер само кроз личну мотивацију и напредак обезбеђујете бољитак за себе, колеге и цео систем у коме радите. Срећа прати оне који учине све да успеју и без њене асистенције.

Васпитана сам да се у окружењу најбољих достиже најбоља верзија себе и стога је мој избор НИС као послодавац са безброј могућности за развој, напредак и учење, али и изазова које је потребно победити и превазићи, јер када би све било лако, живот не би био занимљив, зар не?

Владан Миловановић, Млађи инжењер стационарне опреме

Сам процес селекције се одвијао у неколико корака. Први корак је прикупљање и одабир биографија, а након првог корака, уследио је тест личности и способности. За мене лично, ово је био нови доживљај с обзиром да сам тест радио од куће у атмосфери која ми је у том тренутку највише одговарала. Након теста уследио је позив и речено ми је да сам успешно положио тест. Као и свако од мојих колега, био сам срећан што ми се указала прилика да себе представим кроз разговор са регрутером који је уједно био и следећи круг селекције. Тај разговор ће дефинитивно остати у сећању, јер је протекао на најбољи могући начин. Поводом тога, захвалио бих се регрутерима који су ми улили поверење пријатним и опуштеним разговорима и учврстили жељу да своју каријеру градим у НИС-у. Након овог разговора, који се обављао online због тренутне епидемиолошке ситуације, уследио је разговор са ментором Јованом Филиповићем и регрутером Марком. Сам чин проласка кроз неколико кругова селекције ми је дао до знања да се досадашњи труд и константан рад препознају. У разговору са ментором сазнао сам шта се заправо од мене очекује и који ће бити моји радни задаци. Селектован сам за позицију млађи инжењер сарадник стационарне опреме и морам да признам да сам веома задовољан позицијом, јер је она уско стручна са мојим смером који студирам и драго ми је што имам прилику да се усавршавам кроз ту позицију. Млади људи можда имају трему пред разговор за посао или се увек питају како ће себе презентовати у најбољем светлу. Мој савет је да се кроз разговор покаже сталоженост и да неко иако је млад влада ситуацијом и држи се својих амбиција. Такође, препознају се и нека залагања ван образовања, зато је мој савет усавршавати се и градити успехе који нису везани само за студије. Само тако, биографија може бити јединствена и упечатљива. Након овог разговора, јављено ми је да сам одабран и да улазим у процес запошљавања. За тај дан могу слободно рећи да ми је круна за досадашњи труд!