Квалитетно образовање

NIS kalendar

Autor ilustracije:

NIS
Irena Gajić

Обезбедити инклузивно и квалитетно образовање и промовисати могућности целоживотног учења за све.

НИС је до сада стипендирао више од 130 студената, од којих је готово 60 већ запослено у Компанији.
У 2021. години Компанија је наставила сарадњу са партнерским факултетима. Потписивањем Меморандума озваничена је и сарадња са Филозофским факултетом у Нишу, а потписан је и нови Меморандум са Технолошко-металуршким факултетом у Београду.
У складу са епидемиолошком ситуацијом, настављена су гостујућа предавања за партнерске факултете у онлајн формату. Одржано је 30 гостујућих предавања НИС-ових стручњака студентима седам партнерских факултета београдског, новосадског и нишког универзитета.
У 2021. години НИС је наставио и проширио сарадњу са партнерским факултетима нарочито у области дигитализације. Са Електронским факултетом у Нишу реализована је сарадња на тему употребе цомпутер висион технологије – развој прототипа супервизорског система за сеизмичка истраживања. Са Факултетом техничких наука у Новом Саду започета је заједничка израда прототипа Chat Bot софтвера. У сарадњи са Газпром њефтом и Универзитетом ITMO у Санкт Петербургу у 2021. години организован је међународни онлајн Хакатон „Hakaton Applied AI Challenge: Oil and Gas Industry Case“, у коме су учествовали и српски студенти са пет факултета на три универзитета у Србији. Лансирана је Tech Engine платформа, у сарадњи са ICT Hub–om, као „место“ контакта са стартапима и стручњацима у области дигитализације. Крајем 2021. године на основу понуде партнерских факултета у области дигитализације, усаглашено је девет обука које ће бити реализоване за запослене у НИС-у. Компанија ће у наредном периоду наставити сарадњу са факултетима у овој области и кроз организацију догађаја, заједничких пројеката и реализацију обука.
Значајна континуирана активност програма је стипендирање српских студената са циљем обезбеђивања будућих стручњака и улагања у дугорочни развој. НИС је до сада стипендирао око 130 студената, од којих је близу 60 већ запослено у Компанији. У 2021. години запослено је 6 српских стипендиста са руских универзитета и додељено 6 нових стипендија. Одржана је и обавезна летња пракса за стипендисте Компаније. У 2021/2022. школској години Компанија ће стипендирати укупно 9 студената на српским и руским факултетима.

Кроз донације настављена је континуирана подршка НИС олимпијади из руског језика и такмичењима у области природних наука на којима су српски ученици ове године освојили укупно 11 медаља. У 2021. години опремљен је информатички кабинет у Математичкој гимназији у Београду, што је од великог значаја за такмичења из природних наука и онлајн наставу, као и кабинет за руски језик у Шабачкој гимназији.
Уз подршку НИС-а почетком 2021. године објављен је Уџбеник руског језика за одрасле „Ни пуха ни пера!“, који је проистекао из заједничке сарадње Центра Руског географског друштва у Србији, НИС-а и дугогодишњих партнера компаније: Филолошког факултета у Београду, Филозофског факултета и Академије уметности Универзитета у Новом Саду, московског Института Пушкин, као и новосадских гимназија „Јован Јовановић Змај“ и „Лаза Костић“. У 2021. години компанија НИС и Центар Руског географског друштва су промовисали уџбеник у бројним образовним, научним и културним институцијама широм Србије и региона у којима се изучава руски језик, у српско-руским културним центрима, факултетима и гимназијама који су учествовали у изради, на многим манифестацијама у Русији, као и путем штампаних и дигиталних медија кроз различите садржаје.

Ciljevi održivog razvoja

Ilustracijama mladih umetnika predstavljeno je 12 odabranih ciljeva propisanih od strane UN-a, za čiju se realizaciju zalažemo.

САЗНАЈ ВИШЕ