Архива вести

Заједнички за бољу будућност младих. Интервју са Вањом Удовичићем

December 12, 2000

Вања Удовичић, министар омладине и спорта, говори о значају подршке привреде превазилажењу незапослености младих, њиховом образовању и унапређењу спорта у Србији. Познато је да развој спорта не може без подршке привреде. Какво је стање у тој области код нас? - Искуство из прошлости показује да је привреда пружала велику подршку развоју спорта. Некада је важило правило да уколико један град има успешно предузеће, има и успешан спортски клуб. И данас привреда пружа подршку спорту, један од примера је и кошаркашки клуб „Партизан-НИС“. Срећом, и у овим економски осетљивим временима, постоје компаније које су пронашле интерес у улагању у развој домаћег спорта и део су тима који исписује историју успеха српског спорта. НИС у оквиру програма „Енергија знања“, кроз партнерство с образовним институцијама, oбезбеђује развој младих, квалитетних стручњака. Како оцењујете овакав допринос промоцији знања међу младима? - Министарство омладине и спорта сматра овакав допринос позитивним примером и веома цени подршку коју НИС пружа младима у Србији. Највећи изазов са којим се млади у нашој земљи суочавају јесте незапосленост. Програми овог типа пружају младима подршку управо у том кључном тренутку када из света образовања прелазе у свет рада. Живимо у времену када технолошке иновације диктирају честе промене у процесима рада и зато је неопходно да им се својим знањем и вештинама брзо и ефикасно прилагодимо. Министарство омладине и спорта и Фонд за младе таленте започели су сарадњу са компанијом НИС почетком 2013. године, када је потписан протокол о сарадњи са циљем да се омогуће стручне радионице, стручна пракса или запошљавање стипендиста Фонда. Ова сарадња је успешно спроведена путем програма „НИС шанса“. Поред тога, 70 стипендиста је имало прилику да се кроз радионице одржане у вашој компанији упозна са процесима и начином рада у НИС-у. Свакако ни средњошколци нису заборављени, њих седморо, који су од Фонда за младе таленте награђени за успехе на домаћим и међународним такмичењима, имало је прилику да похађа НИС-ов летњи камп у Бечићима.

Живимо у времену када технолошке иновације диктирају честе промене у процесима рада и зато је неопходно да им се својим знањем и вештинама брзо и ефикасно прилагодимо.
Недавно сте испред Министарства омладине и спорта потписали са НИС-ом Меморандум о сарадњи у области стручног усавршавања и запошљавања младих. Шта очекујете од овог вида сарадње? - Сарадња Министарства омладине и спорта са компанијом НИС већ даје резултате. У програму „Едукацијом до посла“ који заједно спроводе МОС, НИС и локална самоуправа Зрењанина, 50 младих у Средњој техничкој школи и на Техничком факултету похађа обуке за занимања за којима НИС има потребу: 20 за место заваривача и 30 за раднике на постројењима. На програм се пријавило више од 250 младих, што јасно говори о његовом квалитету. Најбољи међу онима који успешно прођу обуку биће запослени у НИС-у, што је значајан допринос смањењу проблема незапослености младих у Србији. Сматрамо да је овај модел, који подразумева умрежавање локалне самоуправе, образовних институција, тренинг центара и кадровских потреба компанија с циљем што већег запошљавања младих добар, и да га треба наставити и у будућности. Такође, сарадња нашег Министарства с НИС-ом одвија се и кроз Фонд за младе таленте, па је тако у претекле две године више од тридесеторо наших стипендиста, који су најбољи студенти у Србији, успело да се запосли у НИС-у. Постоји и план за даљи развој овог сегмента, у ком би стипендистима Фонда за младе таленте, али и другим студентима из Србије, који се у иностранству школују, било омогућено да се, по повратку у земљу запосле у НИС-у. Колико је НИС значајан партнер у промовисању спортског живота у Србији, с обзиром да кроз своје корпоративне програме подржава и професионалне и аматерске спортске активности? - НИС и национални спорт деле заједничко обележје – енергију. Самим тим су сасвим логични партнери. Министарство омладине и спорта захвално је на досадашњим заједничким пројектима и подршци НИС-а, која је усмерена ка развоју српског спорта. Шта бисте као бивши успешан спортиста саветовали младима који крећу да се баве спортом, колико је образовање важно за будуће спортисте? - Значај образовања је за сваког младог човека непроцењив. Оно је једноставно неопходно у интегралном спортском развоју, јер омогућава рационално схватање обавеза, тренинга, опоравка, односа у тиму, поноса... Образовање, такође, доприноси квалитетнијем укључивању спортиста у друштвену заједницу, пружајући вештине неопходне за период након престанка професионалног бављења спортом. Текст: Весна Живковић Миливојевић, корпоративни часопис "Мој НИС