Архива вести

Инклузивни спортски камп „Чардак 2014“ – толеранција и солидарност

December 12, 2000

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Сунцокрет“ и Карате клуб „Зрењанин“ позитиван су пример удруживања и међусобне сарадње на овим просторима која траје већ осам година и то веома успешно, на задовољство и деце и родитеља. Наиме, Удружење „Сунцокрет“ као носилац пројекта и Карате клуб „Зрењанин“ као партнер, заједно су уз помоћ наше компаније организовали седми по реду инклузивни камп у Делиблатској пешчари. -На оваквим камповима заједничке активности и солидарност су посебно наглашени. Заједнички тренинзи, дружења, учествовање у разним активностима са спортистима са сметњама у развоју брзо стварају осећаје заједништва, припадности, толеранције и равноправности, каже Никола Манчев, зрењанински каратиста и вишегодишњи учесник инклузивних кампова.

Примарни циљ Кампа, организованог уз подршку наше компаније, је укључивање особа са сметњама у развоју у спортско-рекреативне активности уз успостављање интеракције са њиховим вршњацима који немају проблеме у развоју.
-Овогодишњи камп окупио је тридесетак спортиста, чланова, волонтера и тренера Карате клуба „Зрењанин“ и Удружења „Сунцокрет“, а примарни циљ је укључивање особа са сметњама у развоју у спортско-рекреативне активности уз успостављање интеракције са њиховим вршњацима који немају проблеме у развоју. У протеклих седам година кроз програм инклузивних кампова прошло је више од 500 спортиста, каже Ружица Томић, председница Удружења „Сунцокрет“. -Током кампа реализовали смо радионице вештина, игре без граница, квиз, журку, прављење заставе кампа, гледање едукативних филмова, прављење колача и караоке журку, затим смо имали излет и, наравно, свакодневни програм тренинга - каже Изабела Прец, која је координирала радионичарским активностима у кампу. Генерални покровитељ 7. инклузивног кампа „Чардак 2014“ био је НИС.