Архива вести

НИС омогућио извођење двојезичне наставе у ОШ „Јован Поповић“

December 12, 2000

Школа „Јован Поповић“ је прва основна школа у Новом Саду у којој ће се изводити настава на српском и руском језику. Двојезична настава подразумева извођење наставе на српском и руском језику, у склопу наставног плана и програма које утврђује Министарство просвете и науке и технолошког развоја Републике Србије.

Двојезична настава подразумева извођење наставе на српском и руском језику, у склопу наставног плана и програма које утврђује Министарство просвете и науке и технолошког развоја Републике Србије.
У први разред нове школске године уписано је 23 ученика, док ће други похађати 14 ђака. У циљу усавршавања предавача и подизања квалитета наставе у двојезичном одељењу, НИС је обезбедио подршку и финансијска средства за обуку три учитељице на Нижњеновгородском лингвистичком универзитету, која подразумева интензиван курс руског језика, као и обуку из методике предавања руског језика. Након завршетка двојезичне наставе у основној школи „Јован Поповић“, ученици своје школовање могу наставити у билингвалном руско-српском одељењу Гимназије «Јован Јовановић Змај» у Новом Саду. „Адаптација учионице за двојезичну наставу одмах је постала један од мојих омиљених пројеката, управо зато што је намењена најмлађима, нашој будућности. Циљ програма „Енергија знања“, у оквиру којег је реализован овај пројекат, је да се кроз сарадњу са школама и универзитетима Србије непосредно улаже у младе и талентоване људе, а посредно у будућност Србије“, изјавио је Андреј Шибанов. „Драго ми је што је успешна сарадња Министарства просвете, Амбасаде Руске Федерације и НИС-а довела до реализације овог важног пројекта. НИС је дао пример како треба да сарађују компаније и образовне установе у Србији“, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Адаптација учионице за двојезичну наставу изведена је у оквиру НИС-овог програма „Енергија знања“, који подразумева сарадњу компаније са школама и универзитетима у Србији.