Архива вести

Одржан 2. годишњи састанак националних нафтних комитета у Београду

December 12, 2000

Састанку су присуствовали високи представници индустрије из целог региона, као и новоизабрани председник Светског нафтног савета Јожеф Тот. У име Националног нафтног комитета Србије састанак су отворили председник Петар Шкундрић и  потпредседник НККС-а и генерални директор НИС-а Кирил Кравченко. Предмет дискусије на састанку биле су теме које се тичу истраживања и производње сирове нафте у Панонском басену, као и кретања на малопродајном тржишту југоисточне Европе. Представници Националних нафтних комитета на нивоу региона водили су разговоре на тему изазова са којима се њихове компаније чланице суочавају у току пословања, и изнели о идеје како би се дефинисале евентуалне смерница за превазилажење ових изазова.

Петар Шкундрић, председник НККС-а је казао да је енергетика важан сектор у економији једне земље. "Скоро 14 одсто буџета долази из НИС-а“, истакао је Шкундрић.
Јожеф Тот, председник Светског нафтног савета је отворио скуп речима да се осећа као код куће у овом региону. „Наша организација је неутрална и аполитична организација која размењује најбоља знања, искуства и технологије из ове индустрије. Врло је важно да национални нафтни комитети који су њени оснивачи имају активан контакт међу собом“, истакао је Тот. Петар Шкундрић, председник НККС-а је казао да је енергетика важан сектор у економији једне земље. "Скоро 14 одсто буџета долази из НИС-а“, истакао је Шкундрић. Потпредседник Нафтног комитета Србије и генерални директор НИС-а Кирил Кравченко истакао је да је састанак председника националних нафтних комитета земаља југоисточне Европе у Београду прилика да се ојача сарадња у области нафтног сектора, посебно када се имају у виду проблеми које нафтне компаније у региону трпе због последица економске кризе и конкуренције играча са Блиског истока и САД. Он је указао да постоји пуно могућности за јачање те сарадња кроз, на пример, организовање регионалних конференција и подршке развоју младих талената. Састанак је омогућио постизање заједничког разумевања изазова илегалне трговине, као и постизање договора о значају улагања заједничких напора у покретање борбе против такве врсте трговине. Закључено је и да је потребно идентификовати евентуалне кораке које би у тој заједничкој борби могли предузети нафтни комитети како би се ухватили у коштац са овим изазовом.