Спонзорства и донације

Највећи регионални научни догађај уз подршку НИС-а

27.04.2023.

Под слоганом „Ново доба“, шеснаести по реду Фестивал науке одржаће се од 4. до 6. маја на Београдском сајму. Овај највећи научни догађај у Југоисточној Европи се више од десет година одржава уз подршку компаније НИС.

Овогодишњи Фестивал науке угостиће више од 800 учесника из Србије и иностранства, који ће представити више од 170 научних програма. Тема фестивала је ново доба које нам је убрзано дошло услед пандемије и које указује на промене које су се догодиле и које су утицале на перцепцију света око нас, а највише на перцепцију науке и научних достигнућа.

Програм фестивала представљен је у Арборетуму Шумарског факултета.

Ана Петровић, директорка Фестивала науке, истакла је задовољство због повратка фестивала у оригинални формат: „Ово је велики тест, како за нас организаторе, тако и за учеснике. Враћамо се после скоро три године паузе. Порука родитељима је да доведу децу на најпаметније место у граду, јер ко зна какав таленат открију захваљујући директном сусрету са науком. Порука за просветне раднике је да ће на једном месту деца видети и научити више него на часовима, а то ће њима олакшати даљу наставу. Порука за децу и младе је: дођите, обећавамо одличну забаву!“

„Енергија која покреће“ назив је поставке којом се компанија НИС представља на Фестивалу науке у хали 3 Београдског сајма. Специјално креирана поставка приказаће нафтну индустрију као интегрални део новог доба, спровешће посетиоце кроз виртуелну реалност истраживања и производње нафте и представиће начин на који се сирова нафта трансформише у извор енергије. Посетиоци поставке моћи ће да се упознају и са иновационим технологијама, попут дронова, који се данас користе у нафтној индустрији.

„НИС је уз Фестивал науке више од десет година. Ми нисмо само покровитељ фестивала, већ и дугогодишњи пријатељ и стратешки партнер ове најзначајније научне манифестације у нашој земљи. Као компанија која у фокус свог друштвено одговорног пословања ставља професионално усавршавање младих, образовање и коришћење савремених технологија и иновација, циљ НИС-а је да допринесе популаризацији науке међу младима. Наше друштвено одговорне активности реализујемо под слоганом „Будућност на делу“, јер је улагање у науку и у младе улагање у будућност“, рекао је Стефан Деспотовић, директор Центра за односе са јавношћу НИС-а.

У Зони интерактивних поставки представиће се домаће научне и образовне институције. Овај програмски сегмент намењен је публици свих узраста, посебно онима који желе да искусе научна достигнућа из прве руке. Научно-фантастична бина доноси атрактиван наступ домаћих научника и гостију из Француске, Шведске, Естоније, Чешке и Словеније. У зони Експертинејџери млади научници и амбасадори науке из Србије представиће своја достигнућа и знања стечена током школских и ваннаставних активности кроз низ научних изазова у којима ће претежно обрађивати теме из екологије, географије, астрофизике и хемије. Мала зона посвећена је деци узраста од пете до једанаесте године и обухватиће девет поставки из Србије, Аустрије и Шведске – од програмирања за најмлађе до научне кухиње и једноставних експеримената из физике и хемије.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд