Интервју

Настављамо развој НИС-а и у изазовним околностима

10.08.2021

Интервју Антона Черепанова, финансијског директора НИС-а, за портал Telegraf.rs

Крај јула и почетак августа период је године када највеће светске нафтне компаније традиционално саопштавају резултате пословања у првом полугодишту. Претходних шест месеци били су много повољнији за нафташе, јер су цена нафте на светским берзама порасле, док се потражња за горивима опоравила након велике кризе током 2020. године узроковане пандемијом корона вируса.

Крајем јула резултате за прву половину текуће године саопштила је и наша највећа нафтна компанија, НИС. Са замеником генералног директора и финансијским директором НИС-а, Антоном Черепановим, разговарали смо о пословним успесима компаније у периоду јануар-јун, о изазовима са којима се нафташи сусрећу, као и о изгледима за пословање у наставку године.

НИС је недавно објавио резултате пословања у првом полугодишту 2021. године. Какви су били услови за пословање нафтне индустрије у овом периоду? Да ли је криза прошла?

У поређењу са истим периодом 2020. године можемо да кажемо да су услови за пословање у првих шест месеци текуће године значајно бољи. У већини земаља ублажене су мере за сузбијање COVID-19, што се позитивно одразило на привредне активности и потражњу за енергентима. Државе чланице ОPEC + придржавале су се договора о лимитираној производњи нафте што је такође допринело стабилизацији. Тако је просечна цена нафте у овом периоду била 64,9 долара по барелу, што је 63 процента више него у истом периоду прошле године. Поред тога, долази и до постепеног опоравка потрошње горива на глобалном нивоу. Овај тренд важи и за Србију и наш регион, посебно када је реч о другом тромесечју. Изузетак је Бугарска где су мере за сузбијање епидемије биле дуготрајније и оштрије, па је тамо забележен пад потрошње моторних горива за више од 2 процента. Када је реч о Србији, бележимо солидан опоравак у потрошњи моторних горива, чак 14 одсто више у поређењу са првим полугодиштем 2020. године. Истовремено, и највеће светске нафтне компаније саопштиле су да су значајно побољшале своје финансијске резултате у односу на прошлу годину. Када то имамо у виду, морамо бити задовољни како је протекао овај период, посебно када се сетимо рестрикција са којима смо били суочени лане. Међутим, треба имати у виду чињеницу да је тек реч о покривању великих губитака које је цела индустрија имала услед пандемије. Такође, ми још послујемо под утицајем неизвесности због корона вируса и стабилност може бити угрожена уколико се понове рестрикције услед новог таласа епидемије. Појава нових сојева корона вируса је нешто што забрињава и што може да утиче на потрошњу и глобални опоравак. Такође, расту и глобални притисци на наш сектор да се смање емисије гасова и да се допринесе борби против климатских промена. Расте удео обновљивих извора енергије у енергетском миксу, а и нове технологије утичу значајно на нашу индустрију. У сваком случају, ми јесмо опрезни оптимисти, али смо свакако спремни и за нешто мање повољне сценарије. Да бисте били успешни у нафтном бизнису, једноставно морате имате план за сваку ситуацију и спремити стратегију за много година унапред. У НИС-у се тако и понашамо.

Према резултатима које сте објавили 28. јула нето добит НИС групе у првом полугодишту је 6,1 милијарду динара. На тај начин практично сте надокнадили губитак из претходне године. Поред тога, шта је још по Вама обележило првих шест месеци ове године када је реч о пословању НИС-а?

Морамо бити задовољни резултатима који су остварени, посебно јер смо у првом кварталу и даље пословали у условима рестрикција због корона вируса. Оно што морам да истакнем јесте чињеница да су наши резултати у овом полугодишту бољи не само у односу на пандемијску 2020. годину, већ и у поређењу са 2019. годином која је била добар период за пословање нафтне индустрије. Иза оваквих резултата стоје велики напори наших запослених и менаџмента НИС-а уз безрезервну подршку представника ГПН-а и Владе Србије, те бих да искористим прилику да се још једном захвалим и честитам свим колегама на ономе што смо остварили у овом делу године. Требало је много знања и посвећености да се планови претворе у добре резултате. Увели смо чврсту финансијску дисциплину, а наш програм мера за повећање оперативне ефикасности дао је ефекат од 700 милиона динара на показатељ EBITDA. Тим мерама остаћемо посвећени и у наставку године и настојати да радимо још ефикасније и успешније. Поред тога, истакао бих да смо наставили са улагањима у капиталне пројекте. У развој НИС-а уложили смо нових 8,6 милијарди динара чиме постављамо чврсте темеље за даљи напредак компаније. Такође, остали смо поуздан извор прихода за буџет Србије и наше акционаре. Обавезе НИС групе по основу пореза и других јавних обавеза у првом полугодишту 2021. године износе 95,4 милијарде динара, што је повећање од 14 одсто у односу на првих шест месеци прошле године. Иако смо у 2020. години имали губитак одлучили смо да из нераспоређене добити претходних година исплатимо дивиденду и ове године. Наши акционари ће током године добити више од милијарду динара на име акција које поседују. Свакако да је ово полугодиште обележило и отварање нове бензинске станице „Соколићи 1“, прве бензинске станице на аутопуту „Милош Велики“. Реч је о новој у низу наших аутопутских бензинских станица, објеката које постављају нове, високе стандарде у области малопродаје. Поред тога, настављамо и са улагањима у друштвено одговорне пројекте. У 12 локалних заједница уложићемо 107,5 милиона динара за реализацију различитих еколошких пројеката о чему смо већ потписали споразуме са општинама и градовима, као и Меморандум о сарадњи са Министарством рударства и енергетике и Министарством за заштиту животне средине. Дакле, остварили смо добре резултате. Али, пред нама су бројни изазови и до краја године сигурно неће бити опуштања. Напротив, спремни смо за различите сценарије и одлучни да, колико је до нас, додатно унапредимо резултате НИС-а.

Протекла година показала нам је да није захвално и лако правити планове и прогнозе. Али, за крај да Вас ипак питамо – какво пословање нафтне индустрије очекујете до краја године и у наредном периоду?

У праву сте, период иза нас заиста нам је показао колико неочекивани догађаји могу да утичу на све нас. За само пар дана наши животи темељно су измењени, и када је реч о приватном и када је реч о пословном плану. Сетите се само да је 20. априла 2020. године цена нафте први пут у историји била у минусу. У таквим условима заиста није захвално износити било какве дугорочне прогнозе. Али, зато стално морамо правити планове и то за различите сценарије, и прилагођавати се околностима у којима послујемо. У нафтној индустрији кризе нису изузетак, већ правило. Али, то нас није сломило, напротив, помогло нам је да ојачамо и будемо спремнији да се носимо са изазовима са којима се сусрећемо. Сада, међутим, ситуација са короном није једина која утиче на наше пословање. Цео свет пролази кроз својеврсну енергетску транзицију и та чињеница ће значајно утицати на будућност наших компанија. Они који нису спремни да се мењају имаће проблема да опстану на тржишту. Такође, технолошке промене одвијају се великом брзином и дигитализација је значајан изазов, али и значајна прилика за нафтну индустрију. Те промене морамо искористити како бисмо радили безбедније, ефикасније, како бисмо пронашли нове начине комуникације са потрошачима. НИС је иновативна компанија, која у Србију доноси модерне технологије и последње светске трендове у области малопродаје. Са тим ћемо наставити и убудуће, Такође, тражимо начине да на еколошки прихватљивији начин производимо енергију што од наш очекују и грађани и наши акционари. Наставићемо и са развојем НИС-а у свим сегментима и очекују нас значајна капитална улагања. Уз знање и стручност коју поседујемо, као и уз подршку највећих акционара, уверен сам да ће НИС наставити да се развија и у овим изазовним околностима.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd