Награде

НИС добитник признања за најбоље односе са инвеститорима

Златнa плакетa Београдске берзе за најбоље односе са инвеститорима поново је ове године, трећи пут заредом, додељена компанији НИС а.д. Нови Сад, што је нова потврда да је стручна јавност препознала напоре НИС да непрестано унапређује праксу у овој области.

13. новембар 2019.

Ово престижно признање компанији је уручено на Међународној конференцији Београдске берзе која је данас одржана у хотелу „Хајат“ у Београду, а награду је примила Јелена М. Станковић, руководилац Услуге односа са инвеститорима НИС а.д. Нови Сад.

О додели награде одлучила је комисија у којој су били угледни финансијски стручњаци, а у конкуренцији је било 15 домаћих и регионалних компанија. Признање је додељено на основу процене критеријума отворености компанија према инвестиционој јавности, међу којима су објављени актуелни и историјски извештаји о пословању, присутност компаније на друштвеним мрежама, објављени извештаји о одрживом развоју, информације о перформансама компаније на тржишту капитала, итд.

Јелена М. Станковић истакла је након доделе признања да ће Златна плакета Београдске берзе бити нови подстрек за НИС да настави да унапређује односе са инвеститорима.

„Сваке године се трудимо и тежимо да унапредимо сарадњу са инвеститорима и драго нам је да је и ове године инвестициона јавност то препознала. У наредном периоду усмерени смо ка томе да најпре одржимо, а такође и унапредимо ову сарадњу, као и да одговоримо свим захтевима инвестиционе јавности“, рекла је Јелена М. Станковић.

Ово је укупно седми пут од почетка доделе награде Београдске берзе да је НИС награђен за најбоље односе са инвеститорима.

У оквиру конференције Београдске берзе компанија НИС је такође представила трендове на домаћем и глобалном тржишту компримованог природног гаса (КПГ) који се, због својих еколошких карактеристика и финансијских бенефита, сматра горивом будућности.

Горан Лалић, директор Департмана за трговину и управљање портфолијом природног гаса у НИС-у, рекао је на презентацији да се КПГ користи као погонско гориво за возила и као енергент у индустрији. Основне предности коришћења овог енергента су боље перформансе возила, нижи трошкови, већа безбедност и позитиван утицај на заштиту животне средине.

„Компримовани природни гас је гориво будућности управо због тога што се он једнако може користити као енергент у индустрији, али и као погонско гориво за возила, чему се придаје све већа пажња и на глобалном нивоу и у Европи. Предност овог енергента се најпре огледа у финансијским уштедама, у поређењу са осталим конвенционалним горивима. Та уштеда када се посматра транспорт иде чак и до 50 одсто. Ако погледамо и друге предности, видимо да својим сагоревањем КПГ емитује мање угљен-диоксида, док се ниво буке настале у саобраћају може преполовити“, истакао је Лалић.

Као лидер на тржишту нафтних деривата у Србији, НИС је прва велика мрежа бензинских станица на домаћем тржишту која је у оквиру своје малопродајне мреже уврстила у понуду КПГ, а овај енергент доступан је и кроз систем велепродаје компаније.

Када је реч о тржишту Србије, КПГ бележи континуирани раст и у велепродаји и на малопродајном тржишту у последњим годинама. КПГ је најекономичнији енергент у индустријској производњи (после природног гаса из гасовода), а компримовање се врши са гасних поља НИС-а. Процењена потрошња овог енергента у 2018. години у индустрији је oкo 55.000 тонa, а испорука се врши специјализованим возилима (трејлерима).
На малопродајном тржишту, КПГ се сматра најекономичнијим и еколошки најчистијим горивом. Процењена потрошња КПГ у 2019. години је око 20.000 тонa.

Сматра се да у свету има више од 27 милиона возила која користе природни гас као погонско гориво (НГВ возила) и да је ово тржиште веома перспективно за даљи развој. Највише НГВ возила тренутно има у Кини – око 5 милиона. Када је реч о Европи, процењује се да на овом континенту има више од 2 милиона возила, а највише у Италији где има преко 880.000 оваквих возила.