Спонзорства и донације

НИС и Петница обележили десет година подршке младим талентима

Поводом свечаног обележавања деценије успешног партнерства компаније НИС и Истраживачке станице Петница, одржана је панел дискусија на тему „Може се бити успешан у свом послу у Србији“, са идејом охрабривања и мотивисања младих за професионално усавршавање, останак и повратак у Србију.

26. новембар 2019.

Догађај је одржан у пословном центру компаније Нордеус, која је један од најбољих примера како домаћа компанија може привући и задржати младе стручњаке из наше земље и иностранства.

Скупу су присуствовали како искусни и успешни, тако и млади који су на почетку свог професионалног развоја, а у оквиру званичног дела програма присутнима су се обратили заменик генералног директора компаније НИС, Вадим Смирнов, директор ИС Петница, Вигор Мајић и директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, др Бранислав Ранђеловић.

„На срећу, ми имамо овде доста добрих примера на које можемо да упутимо наше младе људе и да кажемо да и код нас овде може лепо и успешно да се живи, не мора да се оде. Овде смо код наших пријатеља и домаћина у Нордеусу, ту је са нама Нафтна индустрија Србије, која је пример једне фирме која на прави начин задржава способне људе на овим просторима, а ту је и Петница, која већ дуги низ година генерише квалитетне људе и окупља их око себе, држећи их неким невидљивим нитима везане и за Петницу и за нашу земљу“, рекао је Бранислав Ранђеловић.

„За НИС је велика част што је део оваквог пројекта развоја младих научника и што може да допринесе не само финансијски, већ и експертизом својих стручњака, и ми ћемо и у наредним годинама наставити да подржавамо колеге из Петнице. Оно што ми желимо јесте да млади након завршетка школовања остану у својој земљи и ту граде своје професионалне каријере. Посебно смо поносни на наш програм „Повратак у Србију“, у оквиру кога смо у нашу земљу вратили чак 90 стручњака, који су сада наше колеге“, изјавио је Вадим Смирнов.

Директор Петнице, Вигор Мајић је захвалио НИС-у на континуираној подршци, која омогућава несметано одржавање семинара у Истраживачкој станици и најавио осниивање Фонда Петница, који ће бити намењен прикупљању средстава за њен даљи развој и просперитет.

Након званичног дела програма, уследила је панел дискусија „Може се бити успешан у свом послу у Србији“ са циљем приближавања могућности и отварања нових перспектива за професионални развој младих у нашој земљи, а учесници панела били су представници компанија НИС, Мокрин Хаус, Дигитална Србија и Нордеус. Учесници панела су донели закључак да је, упркос одређеним потешкоћама, које постоје и у другим земљама, у Србији и те како могуће бити млад и успешан у свом послу и својој професији.

Истраживачка станица Петница, кроз чије образовне програме сваке године прође око 2000 основаца, средњошколаца и студената, готово четири деценије ради као јединствени центар намењен напредном додатном ваншколском образовању, а компанија НИС је у периоду од 2009. до 2018. године финансијски подржала ову организацију са 108 милиона динара.

Као друштвено одговорна компанија, НИС већ дуги низ година спроводи активности, које за циљ имају пружање подршке младима у сфери образовања, као и побољшање услова за рад и усавршавање улагањем у развој каријере и неговањем сарадње са образовним и научним институцијама. У последњих десет година компанија је у друштвено одговорне пројекте уложила више од 3,8 милијарде динара, од чега само у област науке и образовања преко 600 милиона динара.