Заједница

НИС обележава 15 година подршке локалним заједницама

20.02.2024.

Компанија НИС обележила је у присуству пријатеља и партнера, 15 година од оснивања програма друштвене одговорности „Заједници заједно“ чији је основни циљ да допринесе развоју локалних заједница широм Србије. На свечаности у Палати Србија представљени су резултати 1.136 пројеката који су реализовани у 13 градова и општина наше земље, у којима компанија послује. У ове пројекте компанија НИС је укупно уложила више од 1,7 милијарди динара.

„Заједници заједно“ је један од најзначајнијих друштвено одговорних програма у Републици Србији. Путем овог програма компанија активно доприноси развоју локалних заједница у Београду, Новом Саду, Нишу, Чачку, Кикинди, Панчеву, Зрењанину, Пожаревцу, Кањижи, Србобрану, Новом Бечеју, Житишту и Великом Градишту.

Данашњем свечаном догађају присуствовали су Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС, Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, Симо Салапура, градоначелник Зрењанина, министри у Влади Републике Србије, представници партнерских локалних самоуправа, као и многобројни гости и носиоци пројеката који су реализовани у оквиру програма „Заједници заједно“.

Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике Србије, указала је да је НИС прави пример друштвено одговорне компаније у нашој земљи.

„НИС је важан стуб сигурног снабдевања домаћег тржишта нафтом и нафтним дериватима, посебно у динамичном геополитичком окружењу и једна од најуспешнијих компанија у Србији. НИС је делом и државна компанија која је један од највећих буџетских давалаца и домаћих инвеститора. Међутим, поред економског и безбедносног доприноса, НИС-ове друштвено одговорне иницијативе дају снажан подстицај социјалном, еколошком, научном и културном развоју наше земље. Од 2009. године када је основан програм „Заједници заједно“, НИС је реализовао више од хиљаду пројеката од значаја за развој науке и образовања, јавног здравља и социјалне заштите, заштите животне средине, културе и спорта“, рекла је Дубравка Ђедовић Хандановић.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, казао је да „лидери треба да пруже пример другима“ и када је реч о подршци заједници.

„Због тога већ 15 година, у сарадњи са нашим пријатељима широм Србије, одлучно доприносимо бољем животу наших суграђана. Али, желим да кажем да је за нас то тек почетак. Уз подршку Владе Србије, локалних самоуправа и заједнице, ми настављамо да гледамо у будућност. А у сарадњи са вама ту будућност претварамо у дело“, рекао је Тјурдењев.

Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, истакао је значај сарадње са компанијом НИС у оквиру програма „Заједници заједно“.

„У оквиру овог лепог програма у Новом Саду је реализовано 109 пројеката вредних око 240 милиона динара. То је доказ наше сарадње и свакако ћемо у наредном периоду ту сарадњу наставити. Ја вам желим да вам ово буде само првих 15 година. Ми као град смо спремни, имамо и припремљене пројекте, тако да једва чекам да се распише нови конкурс овог програма и да даље заједно развијамо Нови Сад“, рекао је Ђурић.

Симо Салапура, градоначелник Зрењанина, захвалио је НИС-у на подршци развоју Зрењанина и других локалних самоуправа и заједница.

„НИС је доста утицао на развој нашег града, кроз развој инфраструктуре, кроз градњу објеката, кроз запошљавање и кроз овакве друштвено одговорне програме. У име свих јединица локалних самоуправа који су партнери у програму „Заједници заједно“, желим да се захвалим и желим да честитам значајан јубилеј, у нади да ћемо у будућности имати доста пројеката на којима ћемо сарађивати“, рекао је Салапура.

Др Милан Ранђеловић, директор Научно-технолошког парка Ниш, рекао је да се научно-истраживачка структура у Србији развија и захвалио компанијама које подржавају тај развој.

„Захвалио бих НИС-у што своју подршку пружа локалним самоуправама и институцијама у Србији. Ово што ви радите већ 15 година континуирано и 81 пројекат који сте подржали само у Граду Нишу показује да сте на добром путу“, рекао је Ранђеловић.

Свесна да свој напредак дугује заједници у којој послује, компанија НИС је спровођењем програма „Заједници заједно“ показала да су грађани и њихове потребе увек у њеном фокусу. У сарадњи са партнерским градовима и општинама широм Србије, основан 2009. године, програм „Заједници заједно“ је заживео доприносећи развоју локалних заједница путем реализације пројеката у областима науке и образовања, јавног здравља и социјалне заштите, заштите животне средине, културе и спорта. Током претходних 15 година унапређен је рад више од 180 образовних установа, више од 40 институција културе, опремљено је 45 болница и домова здравља, донирано je 14 санитетских и патронажних возила, уређено је укупно 146 дечјих игралишта, паркова,  спортских терена и објеката.

Један од циљева програма је и подршка деци и младима, што је у складу са слоганом компаније „Будућност на делу“. За допринос друштвено одговорном пословању и унапређењу квалитета живота заједнице програм „Заједници заједно“ компаније НИС добио је многобројне награде и признања.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд