Бизнис вести

Обележена деценија пословања „Гаспром њефта“ у Србији

Свечаност поводом 10 година пословања у Србији руског нафтног гиганта „Гаспром њефта“, већинског акционара НИС-а, одржана је вечерас у Дому Гарде у Београду

21. децембар 2019.

Скупу су присуствовали изасланик председника Републике Србије министар привреде у Влади Србије Горан Кнежевић, представници Владе Србије, представници амбасаде Руске Федерације у Србији, менаџмент НИС-а, јавне личности и представници медија.

Поздрављајући госте, Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС, рекао је да су претходну деценију обележила значајна улагања у НИС и стални развој компаније.

„Све то не би било могуће без оног најважнијег, без сарадње између Републике Србије и компаније „Гаспром њефт“, сарадње која је омогућила да се све то оствари. „Гаспром њефт“ је донео нове технологије, еминентне стручњаке, док је Република Србија преко својих ресорних министарстава и служби увек подржавала НИС и наставља да то ради. Захваљујући томе смо за ових 10 година постигли успех. Хајде да наставимо са нашом успешном сарадњом и да са сигурношћу гледамо у будућност. Пред нама су амбициозни циљеви и задаци и ми ћемо их остварити“, рекао је Тјурдењев.

Изасланик председника Републике Александра Вучића, министар привреде у Влади Србије Горан Кнежевић, пренео је најбоље жеље председника Републике за будућност НИС-а и Србије. Кнежевић је додао да привреда Србије расте из године у годину, да расту стране директне инвестиције у нашу земљу, да Србија има суфицит у буџету трећу годину заредом и да је незапосленост смањена на испод 10 одсто.

„У том ланцу успеха једна од најчвршћих и најважнијих карика је НИС. Хоћу да захвалим и менаџменту НИС-а и свим запосленима у НИС-у за све оно што су урадили у протеклих 10 година. Такође, хоћу да им честитам на резултатима које су остварили у 2019. години и пожелим им још боље резултате у наредној години, а то можемо да остваримо. Хоћемо још боље и још јаче и још брже“, рекао је Кнежевић.

Министар рударства и енергетике у Влади Србије Александар Антић захвалио је „Гаспром њефту“ на успешном партнерству и навео да је НИС данас компанија са амбициозном Стратегијом развоја коју су усагласили акционари и која мора да настави са амбициозним улагањима.

„Десет година смо се заједно борили за НИС. Мислим да са пуно поноса сви можемо да кажемо данас да је НИС испунио наша очекивања, да је то једна снажна компанија, лидер у својој области у овом делу Европе. То је компанија која се у протеклом периоду са пуно инвестиција, пуно одрживог развоја, бриге о животној средини и бриге о заједници показала као бизнис, али прилагођен људима, као снажан покретач друштвене одговорности у пословном систему“, рекао је Антић.

Отправник послова амбасаде Руске Федерације у Републици Србији Денис Кузнеделев оценио је да су добри резултати НИС-а одраз успешне сарадње две државе у области енергетике.

„Данас је НИС у групи неколико водећих компнија Србије, животно важних за српску привреду. Тај резултат је резултат ефикасног споја српског економског потенцијала, потенцијала изузетно образованог и способног српског радника, који пожртвовано ради за своју државу и нове енергије, нових идеја, модернизације и нових технологија, великих инвестиција које је донео „Гаспром њефт““, рекао је Кузнеделев.

Током протекле деценије, захваљујући стратешком партнерству са Републиком Србијом, НИС је из локалне нафтно-гасне компаније трансформисан у један од водећих енергетских система у југоисточној Европи који у Србији и суседним државама ангажује преко 11.000 радника. У развој НИС-а од 2009. године уложено је преко три милијарде евра.

Од доласка „Гаспром њефта“ производња нафте и гаса повећана је за више од 30 одсто. Поред Србије, НИС истраживање нафте и гаса, спроводи у Румунији и Босни и Херцеговини.

Рафинерија нафте у Панчеву једна је од најмодернијих у овом делу Европе, а само у прву фазу модернизације уложено је више од 500 милиона евра. У Панчеву се производе горива европског стандарда квалитета, којима НИС снабдева домаће и тржиште региона.

НИС у Србији и земљама региона управља мрежом од преко 400 бензинских станица од којих се 20 одсто налази ван граница матичне државе. Захваљујући сталном унапређењу квалитета производа и услуга малопродајни брендови компаније, НИС Петрол и ГАЗПРОМ, постали су синоним за квалитет, што је потврђено и бројним наградама.

Пословање НИС-а диверсификовано је на област производње електричне енергије отварањем малих гасних електрана на нафтним и гасним пољима у Србији. У овај сегмент уложено је око 20 милиона евра. Поред Србије, НИС поседује лиценцу за трговину електричном енергијом у Црној Гори, Румунији, БиХ, Словенији и Мађарској.
Даљи развој НИС-а дефинисан је корпоративном Стратегијом развоја којом је у периоду до 2025. године планирано улагање још око 1,4 милијарде евра у све сегменте бизниса.

НИС и „Гаспром њефт“ су међу водећим социјалним инвеститорима у Србији. У друштвено одговорне пројекте, чији је фокус подршка младима у нашој земљи, НИС је у протеклих десет година уложио више од 30 милиона евра. Кључни програми су „Заједници заједно“ кроз који компанија сарађује са локалним заједницама широм Србије и „Енергија знања“ путем ког се остварује сарадња са домаћим и међународним образовним и научним институцијама.

„Гаспром њефт“ је у друштвено одговорне пројекте од 2009. године уложио више од 45 милиона евра. Кључни пројекти су: мозаичка декорација унутрашњости куполе и олтара Храма Светог Саве у Београду, подршка Фудбалском клубу „Црвена звезда“, Фестивал руске музике „Кустендорф ЦЛАССИЦ“ у сарадњи са режисером Емиром Кустурицом и реконструкција Руског некропоља на Новом гробљу у Београду.