Интервју

Обезбедили смо уредно снабдевање тржишта, сада покрећемо нови инвестициони циклус

19.05.2023.

Кад имамо у виду све ограничавајуће факторе за пословање, који су се пренели из претходне године на почетак 2023. морамо бити задовољни оствареним резултатима НИС-а у првом овогодишњем кварталу, и када је реч о финансијским остварењима и оперативним показатељима. Финансијски резултати су слабији него они из истог периода 2022. године, али је то очекивано јер се поредимо са врло специфичним периодом у ком су и цене нафте биле рекордне, а уз то је била повећана и потражња, оцењује Антон Черепанов, финансијски директор компаније НИС у интервјуу за Магазин Бизнис.

О томе шта је карактерисало услове пословања компаније НИС у првом кварталу ове године и са каквим изазовима су се сусретали, финансијски директор компаније НИС каже:

И у овом кварталу, као и током прошле године, послујемо у комплексним условима на тржишту. Пре свега, реч је о високој волатилности и неизвесности када је реч о ценама нафте на светском тржишту. Такође, суочени смо са најавама рецесије или, у најмању руку, стагнације глобалне економије у овој години, што макроекономске прилике чини сложеним. То се преноси и на тржиште нафте и нафтних деривата у свету, а кад је реч о Србији и појединим другим државама, и даље постоје одређена ограничења која се тичу регулисања цена на тржишту.

Колико та ограничења утичу на пословање НИС-а?

Најбоље је, разуме се, да цене на тржишту регулише понуда и потражња, али су посебне економске околности наметнуле ограничења. У Србији је, на пример, на почетку године важила и забрана извоза дизела, али је та мера у међувремену укинута.

Али, кад говоримо о ситуацији на глобалном тржишту, познато је да је у првом кварталу ове године дошло до пада цена нафте у односу на исти квартал претходне године. Просечне цене су 20 одсто ниже у поређењу са првим тромесечјем 2022. године, за нафту типа Brent. Такође, опала је и потрошња моторних горива од око 2,5 одсто у Србији, као и у БиХ, Бугарској, Мађарској… Овај пад је био очекиван јер је због повећане потрошње прошле године, дошло до стварања залиха што је увећало потрошњу. Једноставно, људи су страховали од потенцијалних несташица и правили су залихе.

Како се у таквим условима обезбеђује стабилност тржишта?

Нама је један од приоритета да гарантујемо уредно снабдевање тржишта свим врстама нафтних деривата, односно да дамо пуни допринос енергетској стабилности Србије. Тако смо, на пример, у Рафинерији нафте Панчево прерадили 956 хиљада тона сирове нафте и полупроизвода, што је бољи резултат од оног који је остварен у првом тромесечју 2022. године. Такође, један од приоритета нам је и социјална стабилност наших запослених и у томе смо успели.

Као што сте поменули, у првом овогодишњем кварталу, НИС група бележи пад у производњи нафте и гаса и пад обима промета нафтних деривата. Како то тумачите?

Да, производња јесте пала три одсто у поређењу са првим кварталом 2022. године, али смо ми испунили планове које смо зацртали за прво тромесечје ове године. Наиме, тај пад производње је сасвим разумљив имајући у виду да у Србији радимо на нафтним и гасним пољима која су у зрелој фази експлоатације и код којих су потребна значајна улагања. На основу тога смо и направили планове које остварујемо: у првом кварталу ове године избушили смо 15 и у рад пустили 10 разрадних бушотина. Као и до сада, НИС група улаже значајна средства у област истраживања и производње нафте и гаса како би очувала тренутни ниво производње.

Од укупно инвестираних 6,5 милијарди динара у првом кварталу, ми смо 5 милијарди динара уложили у истраживање и производњу. Уз то, реализујемо и друге пројекте међу којима су и набавка два нова бушећа постројења која ће нам донети већу флексибилност и брзину.

То значи да у Србији има још нафте и гаса у налазиштима?

Ми реализујемо и различите пројекте на пољу Велебит и Иђош и од тих поља у наредним годинама очекујемо да нам донесу стабилност у производњи нафте и гаса у Србији на дужи период. Али, осим у Србији, ми реализујемо и истраживања у Румунији и БиХ и видећемо какве ћемо резултате остварити у концесијама које тамо имамо.

У сваком случају, и у наредном периоду имаћемо значајне инвестиције у овом сегменту пословања који спада у наш основни бизнис.

Каква су очекивања од тих инвестиција, посебно од истраживања производње нафте и гаса?

Почетком ове године НИС је започео нови велики инвестициони циклус. Ми планирамо да дуплирамо износ од прошле године, када смо инвестирали више од 20 милијарди динара. Реч је о инвестицијама које ће поставити темељ даљег развоја НИС групе у наредном периоду, али и о улагањима које ће допринети покретању домаће привреде. Као што смо већ поменули, инвестираћемо у наш основни бизнис, али и у пројекте из области енергетике.

Нама је важно да је тржиште уредно снабдевено свим врстама горива, да смо допринели стабилности, као и да НИС једини гарантује повлашћену цену горива за пољопривреднике. А да бисмо све то остварили, ми настављамо да радимо на модернизацији наше малопродајне мреже и услуга и то је један од приоритета нашег новог инвестиционог циклуса.

Поред тога, планирамо пројекте и улагања у области петрохемије, односно јачање синергије са петрохемијским сектором. Имаћемо значајне инвестиције у еколошке пројекте јер желимо да допринесемо унапређењу заштите животне средине у Србији. Такође, важна област за даља улагања је и дигитализација НИС-а на свим нивоима, јер ће нам дигитализација процеса омогућити да радимо ефикасније, брже и безбедније.

У сваком случају, овај инвестициони циклус је нова фаза у нашем развоју, чиме ћемо поставити темеље за дугорочну стабилност компаније, али и за привреду целе земље, јер је НИС међу водећим домаћим инвеститорима, извозницима и послодавцима.

Каква ће бити снабдевеност тржишта нафтним дериватима у овој години, имајући у виду ограничења у којима ваша индустрија послује?

Наша компанија је прошле и ове године показала да може ефикасно да одговори на бројне изазове и да обезбеди стабилност тржишта. У области прераде нафте већ остварујемо рекорде: модернизована Рафинерија нафте Панчево прерадила је у прошлој години око 4,4 милиона тона нафте, што је рекорд у историји постојања те рафинерије. Ти резултати које остварујемо у области прераде, гарант су наставка таквог пословања и у 2023. години.

Ми настављамо са даљим повећањем ефикасности прераде у панчевачкој рафинерији и са модернизацијом наших постројења, јер нам је стална модернизација донела важне резултате у пракси. Погледајте само пример постројења за дубоку прераду – пуштено је у рад 2020. године и омогућава нам производњу веће количине најквалитетнијих и највреднијих горива, пре свега дизела.

Не треба заборавити ни инвестирање у гасну електрану ТЕ-ТО Панчево коју смо прошле године пустили у рад. То постројење производи електричну енергију коју смо упућивали у домаћи дистрибутивни систем, чиме је НИС допринео и електроенергетској безбедности Србије, што је било једно од приоритетних питања у 2022. години.

Шта видите као највеће изазове за пословање у наредним месецима и до краја 2023. године?

Највећи изазов ће свакако бити волатилност цена. Осим тога, свака глобална рецесија негативно би утицала на потрошњу нафте и нафтних деривата, а такође и актуелна геополитичка ситуација представља велики изазов за пословање у овој години. Али, НИС се и претходних година показао као сигуран снабдевач Србије горивима. Ове године ћемо наставити са истом политиком снабдевања тржишта – то је наша стратегија и главна обавеза.

Истовремено, пратићемо и политику државе Србије према даљем регулисању цена горива. За сада се иде у добром правцу и све што се на том плану дешава је прилично избалансирано.

Укратко, разматрамо и припремамо се за сваки могући сценарио и бићемо спремни да реагујемо у случају евентуалних поремећаја на тржишту.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд