Интервју

Од нас се с правом очекује да бизнис не ради само у корист профита, већ у корист целе заједнице

06.06.2023.

Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а, ексклузивно за “BIZLife” говорио је о испуњавању ESG критеријума, очувању стабилног пословања и даљем развоју компаније у складу са бољитком нашег окружења.

Када говоримо о активностима из области Environmental, Social and Governance (ESG), на који начин их Ваша компанија планира и усклађује са својим општим циљевима?

Друштвено одговорне компаније као што је НИС своје корпоративне стратегије и политике обликују у складу са принципима одрживог развоја. То подразумева нашу посвећеност да своје бизнис циљеве усклађујемо и са циљевима одрживог развоја Уједињених нација који су уткани у све бизнис процесе компаније. Такође, сматрамо изузетно важним да о резултатима наших активности у области одрживог развоја обавестимо јавност, на транспарентан и свеобухватан начин. Подсетићу да је НИС пионир у Србији у извештавању о одрживом развоју, а први такав извештај објавили смо још 2011. године. Припрема нашег Извештаја у складу је са стандардима водеће организације у свету у области одрживог пословања Global Reporting Initiative (GRI), што нам, поред осталог, омогућава и поређење са постигнутим резултатима током претходних година, а самим тим и праћење напретка у свим сегментима одрживости. Ово је за нас свакако значајна информација у процесу даљег планирања ESG активности чему приступамо крајње одговорно како би њихова имплементација дала максималан допринос широј друштвеној заједници у будућности.

На који начин сарађујете са другим одељењима у компанији да бисте постигли ESG циљеве?

Сваки бизнис сегмент компаније на свој начин доприноси остварењу ESG циљева, како кроз активности које су усмерене на модернизацију и развој компаније, тако и на свеукупну одрживост њеног пословања. Треба истаћи да је у развој НИС-а од 2009. године уложено скоро четири милијарде евра. Примера ради, данас имамо једну од најмодернијих рафинерија, као и једну од највећих малопродајних мрежа на Балкану. Само у модернизацију Рафинерије је од 2009. године уложено више од 800 милиона евра, од чега конкретно у еколошке пројекте више од 95 милиона евра. Свесни значаја компаније за привреду Србије, у свим пословним активностима усмерени смо на очување финансијске стабилности што је и кључни предуслов за реализацију наших ESG циљева. Истакао бих да је у процесу планирања и имплементације пројеката који доприносе остварењу ESG циљева међусекторска сарадња од изузетног значаја. Дакле, синергијом доприносимо испуњавању ESG критеријума, очувању стабилног пословања и даљем развоју НИС-а, као и целе заједнице.

Према Вашем мишљењу, на који начин медији треба да се поставе према ЕСГ пројектима?

Као друштво, али и као појединци, својим деловањем утичемо на формирање и обликовање правих друштвених вредности. Сматрам да сви заједно имамо обавезу да радимо на јачању свести о значају ЕСГ циљева, који свеобухватно треба да допринесу побољшању квалитета живота заједнице у којој живимо и радимо. Едукација, нарочито у млађим узрастима, свакако има велики значај у изградњи свести, што је нама у НИС-у и била мотивација да реализујемо едукативне радионице на тему значаја очувања животне средине, намењене деци различитог узраста. У складу с тим, мислим да је и на медијима велика одговорност, а то је да кроз промоцију ЕСГ циљева допринесу ширењу свести о значају ове теме.

А како компанија мери (и/извештава о) одрживом развоју и које метрике користите за процену напретка?

Како би извештаји о одрживом развоју остварили свој пун ефекат и сврху, они морају бити урађени по одређеним стандардима. Међутим, извештаји НИС-а обухватају и додатне индикаторе који су битни за пословање ккомпаније и пружају одговоре на потенцијална питања свих заинтересованих страна. Ти додатни индикатори превазилазе захтеве за основни ниво извештавања према смерницама за GRI. На крају, процену усаглашености Извештаја НИС-а у складу са GRI стандардима, као и тачност наведених информација, сваке године верификује независна ревизорска кућа. Важно је увек имати на уму да ми нисмо само запослени НИС-а, већ и грађани који желе да унапреде квалитет живота заједнице у којој живимо и радимо. У прилог томе говори и слоган Извештаја о одрживом развоју компаније НИС за 2022. годину чију објаву ускоро очекујемо, а који гласи “Наша одржива заједница” и којим желимо да поручимо да за пун допринос остварењу циљева треба да се потруде како компаније, тако и појединици.

Како видите да ће се улога ESG-а развијати у вашој компанији и ширем пословном окружењу у годинама које долазе?

НИС у својим извештајима препознаје 12 од 17 циљева Одрживог развоја UN чијем остварењу доприноси, по чему предњачи чак и у односу на неке глобалне нафтне компаније. Сама чињеница да смо у прилици да доприносимо општем напретку и да то унапређујемо из године у годину јасно говори о значају ESG-а. Те области постају императив у савременом пословном окружењу. Од нас се са правом очекује да бизнис не ради само у корист профита, већ у корист целе заједнице, јер потребе заједнице никада нису биле веће и комплексније. Да бисмо им изашли у сусрет, најпре морамо обезбедити добре пословне резултате и дугорочну одрживост нашег пословања док истовремено желимо да будемо пример другима како свој успех могу да поделе са заједницом. Од 2009. смо, кроз различите друштвено одговорне програме, у заједницу уложили више од 4,9 милијарди динара. Даље инвестиције у овој области биће један од приоритета и у будућности.

 

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд