Бизнис вести

Резултати НИС групе за девет месеци 2020. представљени и стручној јавности

04.11.2020

Поводом објављивања резултата пословања НИС групе за девет месеци 2020, у просторијама Пословног центра Београд, организована је видео конференција са учешћем представника НИС-а и инвестиционе јавности. Презентацију је путем видео линка представио Антон Черепанов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за финансије, планирање, економику и рачуноводство. Како је наведено захваљујући пословном моделу који је усмерен на повећање оперативне ефикасности и уштеде на свим нивоима, компанија је успела да, упркос нимало лаким околностима, очува ликвидност, обезбеди уредно снабдевање тржишта, здравље и социјалну стабилност запослених, а на име дивиденде за 2019. исплатиће 4,4 милијарде динара.

У презентацији је наведено да је НИС група у трећем кварталу остварила нето добит од 1,9 милијарди динара, али и да је неповољна макроекономска ситуација у првом полугодишту утицала на то да НИС група у девет месеци текуће године забележи губитак од 8,3 милијарде динара.

Черепанов је навео и да су обрачунате обавезе НИС групе по основу пореза и других јавних прихода за девет месеци 2020. године износиле 131,8 милијарди динара, а приходи пре опорезивања (EBITDA) у овом периоду износе 10,4 милијарде динара. У периоду јануар- септембар ове године НИС је реализовао обиман инвестициони програм вредан 20,7 милијарди динара. Како је истакнуто, највише средстава је уложено у област истраживања и производње нафте и гаса, пројекат „Дубока прерада“ у Рафинерији нафте Панчево, као и у модернизацију и развој малопродајне мреже у Србији и земљама региона. Укупан промет нафтних деривата у извештајном периоду износи 2,5 милиона тона, што је три одсто мање него у истом периоду 2019. године, али и вредан резултат, имајући у виду значајан пад потражње за горивима у условима епидемије новог корона вируса. Такође овом приликом представљене су и иновације у делу промета, као што је увођење Drive.Go мобилне апликације за плаћање горива на НИС Петрол и Газпром бензинским станицама без одласка на касу, као и подизања готовине на бензинским станицама уз Дина платну картицу.

Након презентације, Антон Черепанов је одговарао на питања стручне јавности.