Квалитетно образовање

NIS kalendar

Аутор илустрације:

NIS
Ирена Гајић

Подршка младим талентованим људима, који су будућност наше земље, у фокусу је друштвено одговорних програма НИС-а који се реализују под слоганом „Будућност на делу“.

У области дигитализације Компанија је успоставила сарадњу са Електронским факултетом у Нишу, Електротехничким факултетом у Београду и Факултетом техничких наука у Новом Саду.

Уз финансијску подршку НИС-а обезбеђена је рачунарска опрема и опремљена „coworking“ зона на Електронском факултету у Нишу за реализацију заједничких пројеката на пољу дигитализације и нових технологија. Са факултетом је започета и сарадња у употреби computer vision технологије, као и реализација Уговора о радовима на развоју прототипа супервизорског система за сеизмичка истраживања.

Сарадња са Факултетом техничких наука у Новом Саду у процесу дигитализације отворена је пројектом израде прототипа „Chat Bot“ софтвера за НИС бизнис сервис. У оквиру Научно-технолошког парка у Новом Саду такође се планира креирање „coworking“ простора за сарадњу факултета и компаније.

У наредном периоду Компанија ће наставити сарадњу са факултетима у овој области кроз организацију догађаја, заједничких пројеката и реализацију обука за запослене у НИС-у од стране професора партнерских факултета.

Пандемија COVID-19 вируса у 2020. години поставила је изазове за пројекте које НИС реализује са бројним факултетима. Компанија се прилагодила онлајн настави и током године реализовала 35 онлајн гостујућих предавања. НИС-ови стручњаци држали су предавања студентима путем скајп апликације, а овај јединствени пројекат у Србији подржало је и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Предавања водећих стручњака у својим областима, као и колеганекадашњих стипендиста НИC-а са српских и иностраних факултета, пратило је више од 500 студената Универзитета у Београду и Новом Саду.

Протеклу годину обележило је издавање Уџбеника руског језика за одрасле „Ни пуха ни пера!“, који је проистекао из заједничке сарадње Центра Руског географског друштва у Србији и НИС-а. У изради су учествовали вишегодишњи партнери Компаније: Филолошки факултет у Београду, Филозофски факултет и Академија уметности Универзитета у Новом Саду, као и новосадске гимназије „Јован Јовановић Змај“ и „Лаза Костић“. Лектура уџбеника је урађена од стране Института Пушкин у Москви. Реч је о модерној и иновативној методи почетног нивоа учења руског језика за српско говорно подручје. Уџбеник је намењен за самостално или учење у групи, за курсеве у компанијама или надоградњу знања код почетника са циљем што бржег овладавања конверзацијом. НИС је финансирао комплетну израду Уџбеника, који је на сајту компаније доступан за слободно преузимање у PDF верзији са аудио-вежбама.

Подршка одржавању наставе у двојезичним српско-руским одељењима у ОШ „Јован Поповић“ и Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду и у Алексиначкој гимназији настављена је у 2020. години. Од 2020/2021. школске године у гимназијама у двојезичним одељењима предају и професори из Руске Федерације, чиме је проширена сарадња у области изучавања српског и руског језика на реципрочној основи.

У ОШ „Вељко Ђуричин“ у Јарковцу, општина Сечањ, отворен је кабинет за руски језик, чију је адаптацију и опремање подржала Компанија.

Кроз процес стипендирања најбољих српских студената преко програма „Енергија знања“ Подршка младим талентованим људима, који су будућност наше земље, у фокусу је друштвено одговорних програма НИС-а који се реализују под слоганом „Будућност на делу“. до сада је додељено преко 130 стипендија за студије у Србији и Руској Федерацији у складу са бизнис потребама НИС-а. У 2020. години дипломирало је 11 стипендиста Компаније, а у 2020/2021. школској години Компанија стипендира 8 студената на српским и руским факултетима.

Компанија је у 2020. години реализовала стручну праксу за 6 стипендиста из Руске Федерације.

Уз координацију програма „Енергија знања“ у процесу акредитације обука, НТЦ је у Агенцији за квалификације регистровао две обуке и за њих добио статус ЈПОА ОО. У наредном периоду очекује се регистрација осталих обука НТЦ-а.

Циљеви одрживог развоја

Илустрацијама младих уметника представљено је 12 одабраних циљева прописаних од стране УН-а, за чију се реализацију залажемо.

САЗНАЈ ВИШЕ