Квалитетно образовање

Обезбедити инклузивно и квалитетно образовање и промовисати могућности целоживотног учења за све.

НИС је од 2012. године адаптирао више од 60 учионица и лабораторија у школама и на факултетима широм Србије и стипендирао више од 130 студената.

Компанија НИС је и у 2022. години, у оквиру програма „Енергија знања” наставила да сарађује са образовним и научним институцијама у земљи и иностранству, као и да стипендира најбоље студенте у складу са кадровским потребама компаније и тржишта у целини.

Прошле године програм „Енергија знања“ обележио је важан јубилеј – 10 година постојања програма. Тим поводом, уприличена је свечаност у Палати „Србија“, којој су присуствовали представници Владе Републике Србије, образовних и научних институција са којима НИС сарађује у оквиру програма „Енергија знања“, менаџмент и стипендисти компаније, као и друге званице, које су на  догађају имале прилику да се упознају са резултатима програма од његовог оснивања. Путем програма „Енергија знања“ НИС је од 2012. године адаптирао више од  60 учионица и лабораторија у школама и на факултетима широм Србије. Веома значајна, континуирана активност програма је и стипендирање српских студената са циљем обезбеђивања будућих стручњака и улагања у дугорочни развој. До данас НИС је стипендирао више од 130 студената, при чему је више од 60 бивших стипендиста већ запослено у компанији. У 2022. години у компанији НИС запослен је један српски стипендиста са руског универзитета и додељене су две нове стипендије за студирање у Руској Федерацији, док је преко Фонда за даровите студенте при Универзитету у Новом Саду додељено пет  нових стипендија.

НИС је током претходне  године потписао и девет нових меморандума о сарадњи са високообразовним институцијама од интереса за бизнис: Рачунарским факултетом Универзитета Унион, Саобраћајним и Математичким факултетом Универзитета у Београду, Факултетом за медије и комуникације – Универзитет Сингидунум, Филозофским факултетом у Новом Саду, и наставио успешну дугогодишњу сарадњу са Новосадским универзитетом. Поред тога, компанија је успоставила сарадњу у области безбедности и здравља на раду са Факултетом за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду (ФИМЕК), Академијом техничких струковних студија у Београду и Факултетом заштите на раду у Нишу. У складу са Законом о универзитету, три НИС-ова инжењера су у 2022. години потписали уговоре о делу и постали стални предавачи на стручним предметима на студијском програму „Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса“ на Техничком факултету „Михајло Пупин“ у Зрењанину.

Допринос квалитетном образовању компанија НИС пружа и путем подстицаја развоја руског језика: током протекле године настављена је подршка реализацији двојезичне наставе у Гимназији „Јован Јовановић Змај”, ОШ „Јован Поповић” у Новом Саду и Алексиначкој гимназији, донирана су средства Карловачкој гимназији за адаптацију кабинета у коме ће се изучавати руски језик. Донаторска подршка пружена је и реализацији наставе српског језика у Руској школи при Амбасади Руске Федерације у Београду.

Компанија НИС сарађује и са водећим факултетима у Србији у области  дигитализације, те је у оквиру постојеће сарадње током 2022. године у сарадњи са Електротехничким факултетом у Београду, Електронским факултетом у Нишу и Факултетом техничких наука у Новом Саду одржано више од 10 обука у области дигитализације за преко 500 запослених. Прошлу годину обележио је и велики број гостујућих предавања. НИС-ови стручњаци одржали су више од 20 предавања студентима партнерских факултета београдског, новосадског и нишког универзитета. Имплементиран је и нови концепт гостујућих предавања, који подразумева одржавање HR и HSE дана НИС-а, а који је обухватио више од 25 предавања.

У сарадњи са HR-ом успостављен je програм плаћене праксе за ученике прве генерације образовних програма средњих стручних школа у Панчеву (Машинска школа Панчево, Техничка школа „23. мај“ и Електротехничка школа „Никола Тесла“) и Зрењанину (Техничка школа Зрењанин), који је прилагођен и акредитован на иницијативу и за потребе компаније (у сарадњи са Министарством просвете Републике Србије и Заводом за унапређење образовања и васпитања). Настављена је континуирана подршка НИС олимпијади из руског језика и олимпијадама знања у области природних наука из математике, физике и хемије: српски ученици су и током 2022. године на олимпијадама постигли значајне резултате.