Заједница

НИС као пример добре праксе у области извештавања о одрживом пословању

19.06.2020

Компанија НИС представљена је као пример добре праксе у области извештавања о одрживом пословању на вебинару који је у четвртак 18. јуна 2020. године организовала Привредна комора Србије у сарадњи са Међународним центром «Олоф Палме».

Душан Стокић из Привредне коморе Србије оценио је да извештај о одрживом пословању није само законска обавеза, већ је важно да процес буде препознат од стране менаџмента и да долази као испуњење захтева власника, партнера, инвеститора, свих заинтересованих страна.

Младен Ђурић са Факултета организационих наука је говорио о значају система менаџмента за развој нефинансијског извештавања, директивама које су утицале на нефинансијско извештавање у домаћем законодавству, као и о начину да се искористи логика стандарда за испуњавање захтева у погледу нефинансијског извештавања.

Стефан Деспотовић, руководилац Центра за односе са јавношћу и прес секретар генералног директора НИС-а, је говорио о пракси извештавања у НИС-у и навео да је компанија недавно обележила значајан јубилеј – 10. Извештај о одрживом развоју, што је чини једним од пионира такве врсте извештавања у нашој земљи.

Извештај о одрживом развоју за 2019. годину

Наша достигнућа у 2019. години у области друштвене одговорности и одрживог пословања

САЗНАЈ ВИШЕ

Деспотовић је навео да у НИС-у на креирању Извештаја о одрживом развоју ради тим од 30 до 50 запослених, као и да је реч о комплексном шестомесечном процесу који обухвата пословање и друштвено одговорне активности целе компаније са више од 11.000 запослених.

Он је навео да је НИС у извештавању о одрживом пословању не само задржао континуитет у претходних 10 година, већ је и значајно унапредио стандарде у тој области, а са том праксом жели да настави и у наредном периоду.

«Иако је процес израде извештаја комплексан и захтеван, на крају резултира додатом вредношћу за саму компанију, јер утиче како на репутацију и имиџ, тако и на пораст тржишне вредности саме компаније, унапређење пословних процеса и повећање поверења заинтересованих страна у компанију», рекао је Деспотовић.

На вебинару је учествовало и око 30 представника компанија и организација које су у обавези да од наредне године достављају нефинансијски извештај – извештај о одрживом пословању.

На скупу су представљени подаци из извештаја “Да ли се заостаје?”, тј. “Зашто објављивање информација и података у вези животне средине и климе према Директиви о нефинансијском извештавању мора да се побољша”. Константовано је да чак 78 одсто компанија има недостатке по питању извештавања у области заштите животне средине. Девет од десет компанија је објавило своје главне ризике у вези са животном средином и климом, али свака пета компанија није објавила своје оперативне, стратешке или финансијске утицаје. Свака трећа компанија није појаснила како се утврђује значајност/материјалност информација везано за животну средину и климу у својим обједињеним извештајима.

Извештај о одрживом развоју НИС-а за 2019. годину у складу је са стандардима водеће организације у свету у области одрживог пословања Global Reporting Initiative (GRI), а верификовала га је независна ревизорска кућа „Ernst&Young“. НИС у Извештају препознаје 12 циљева Одрживог развоја Уједињених нација чијем испуњену доприноси својим пословањем. Такође, у овом документу НИС на транспарентан начин представља свим заинтересованим странама своје пословне успехе, начин на који до њих долази, као и напоре да се оснажи заједница у којој компанија послује.