Пословање НИС-а у 2020. години – одлучан одговор на кризу

22.03.2021

Аутор: Антон Черепанов, заменик генералног директора и финансијски директор НИС-а

Извор: Бизнис Магазин

Није тајна да је 2020. година била један од најизазовнијих и најкомплекснијих периода у историји за глобалну економију. Услед пандемије COVID-19 изгубљени су многи људски животи, угрожен опстанак читавих индустрија, измењени начини на које радимо, дружимо се, комуницирамо. Није тајна ни да је нафтна индустрија једна од оних које су тешко погођене дешавањима из прошле године. Потражња за нафтом је смањена, а цене су у једном тренутку биле на историјском минимуму. Такође, прекинуте су бројне инвестиције, компаније су принуђене на штедњу, неизвесна су даља улагања. Размере удара још су видљивије сада када су највеће компаније из наше индустрије саопштиле резултате пословања у 2020. години. Реч је о значајним финансијским губицима и извесно је да ће пандемија оставити дугорочне последице на пословање нафтног сектора.

У таквом неповољном окружењу, сасвим очекивано, ни НИС није могао да буде изузетак. Међутим, у НИС-у верујемо да када криза дође није време за ламентирање над невољама, већ тренутак да се одлучно супротставимо изазовима. И сада, када се навршава година дана од почетка кризе изазване пандемијом COVID-19, уверен сам да је НИС на ова дешавања без преседана реаговао на начин на који можемо да будемо поносни и који нам је омогућио да сачувамо компанију и обезбедимо њен даљи развој.

Заједничким радом највећих акционара, запослених и менаџмента успели смо да одржимо ликвидност компаније и, ослањајући се на сопствене ресурсе, одржали смо социјалну стабилност запослених, бринући све време о безбедности радних процеса и здрављу наших људи, партнера и потрошача. Са поносом истичемо да смо прошле године завршили једну од најважнијих инвестиција у историји компаније – Дубоку прераду у Рафинерији нафте Панчево која доноси економске и еколошке бенефите за НИС и Републику Србију. Наставили смо са развојем наших концесија у Румунији и Босни и Херцеговини. Пустили смо у рад 14 бензинских станица у Србији и земљама региона и наставили са дигиталном трансформацијом НИС-а.

Акционарима смо на име дивиденде исплатили 4,4 милијарде динара. Наставили смо са редовном исплатом свих обавеза према држави и допринели одржању стабилности буџета Републике Србије. Дали смо свој допринос заједничкој борби против епидемије донацијама у гориву и подршком здравственим установама и медицинским радницима. И на крају, али никако најмање важно, у капиталне пројекте смо уложили 25,3 милијарде динара и тиме обезбедили да се модернизација НИС-а настави и у условима жестоке кризе.

Оно што охрабрује јесте чињеница да смо, и поред свих негативних трендова, очували показатељ EBITDA на нивоу од 15,8 милијарди динара, као и позитивни оперативни новчани ток од 29,7 милијарди динара. Када се изузме ефекат скупих залиха набављених почетком прошле године на наш финансијски резултат, НИС је годину завршио са добити од 3,8 милијарди динара. Али, ипак, треба отворено рећи – у 2020. години НИС је, први пут од приватизације 2009. завршио годину са негативним финансијским резултатом. Иако смо у другом полугодишту, када се тржиште донекле стабилизовало и када су ублажене рестрикције кретања, забележили нето добит од 2,7 милијарди динара, удари из прве половине 2020. године пресудно су допринели да на нивоу године имамо нето губитак од 7,6 милијарди динара.

Све ово јасно нам указује на пут којим треба да наставимо у 2021. години, јер су бројни изазови и даље пред нама, док се глобални опоравак чини неизвеснијим и споријим од очекиваног. Наш основни задатак у текућој години је да обезбедимо стабилно пословање НИС-а и наставимо са даљим развојем. Наш приоритет мора да буде и рад на системском побољшању ефикасности на свим пољима. Неке од мера које смо увели у 2020. години ради повећања ефикасности и смањења трошкова важиће и у текућој години. Али, штедње неће бити на рачун даљег развоја компаније. У капиталне пројекте планирамо да уложимо више од 20 милијарди динара у 2021. и тиме омогућимо да НИС настави да јача своју конкурентност на регионалном тржишту.

Криза нам је изнова показала да напред могу да иду само они који знају своје приоритете и пут ка њиховом ефикасном испуњењу. Уверен сам да ћемо заједничким снагама превазићи све тешкоће које нас очекују и да ће НИС наставити да буде успешна и профитабилна компанија у корист запослених, акционара и шире заједнице.