НИС у 2022. години

NIS radnik

Упркос продуженој нестабилности на тржишту и изазовима које носи пандемија коронавируса, пред нашом компанијом је исти задатак који је био приоритет и у претходном периоду – наставак модернизације свих области пословања и обезбеђивање дугорочног развоја НИС групе. Са ништа мањим жаром, НИС приступа и другом стратешком циљу – да допринесе унапређењу квалитета живота грађана у заједницама у којима послује.

У 2022. години НИС планира реализацију амбициозног инвестиционог портфолија у износу од 25 милијарди динара. Као и претходних година, највише средстава биће уложено у област Истраживања и производње нафте и гаса. Главни фокус биће на најперспективнијим пројектима у Србији, као и на развоју актива у иностраним концесијама.

Ништа мање амбициозни нису ни планови у области прераде. Кључни пројекат свакако је трећа фаза модернизације Рафинерије нафте у Панчеву, односно наставак активности у вези са реконструкцијом постројења каталитичког крекинга (FCC) и изградњом постројења за производњу ETBE (високооктанске компоненте бензина), што ће додатно повећати вредност корпе рафинеријских производа. Такође, фокуси у Рафинерији нафте Панчево биће и раст обима прераде, производња биогорива и реализација пројеката за повећање енергетске ефикасности.

Након што је у 2021. години пуштено у рад 10 нових и реконструисаних бензинских станица у Србији, НИС ће и у наредном периоду наставити са модернизацијом своје малопродајне мреже. Поред савремених објеката, наша компанија ће својим потрошачима понудити и најмодерније услуге у области промета, пратећи последње светске трендове. Пре свега, реч је о разради функционалности апликације Drive.Go путем које је НИС, први у Србији, омогућио плаћање за гориво без одласка на платно место.

Када је реч о енергетици, основни фокус је на изградњи нових капацитета за производњу електричне енергије. Пре свега то важи за пуштање у рад термоелектране-топлане у Панчеву, пројекта вредног око 180 милиона евра. Рад ове гасне електране, која се базира на принципу когенерације, допринеће и енергетској стабилности Србије јер ће највећи део произведене струје бити дистрибуиран у електроенергетски систем наше земље.

Наша компанија 2021. годину завршила је потписивањем Уговора о стратешкој сарадњи са Владом Републике Србије о развоју пословања ХИП Петрохемије. Због тога ће у текућој години спровођење одредби овог Уговора бити међу приоритетима НИС-а. Искорак у нову грану бизниса, нашој компанији доноси и нове развојне шансе, као и нову експертизу.

Такође, у фокусу НИС-а остају пројекти за унапређење заштите животне средине, као и дигитална трансформација компаније. Од 2009. године у еколошке пројекте уложено је око 120 милиона евра, а њихова реализација биће настављена и у наредном периоду у свим бизнис областима. Дигитални портфолио компаније тренутно има око 120 пројеката и иницијатива у различитим фазама имплементације. Реализација ових пројеката допринеће остваривању стратешких циљева НИС-а у веома конкурентном и изазовном окружењу.

Поред бизнис иницијатива, компанија ће наставити и да доприноси развоју заједнице. Приоритети у области друштвено одговорног пословања биће подршка младима и унапређење квалитета живота грађана наше земље. У фокусу ће, између осталог, бити реализација еколошких пројеката вредних 107,5 милиона евра у 12 партнерских заједница у Србији.

Спроводећи зацртане планове у 2022. години, НИС ће упркос изазовним околностима обезбедити даљи развој компаније у корист акционара, запослених и шире друштвене заједнице.