Каријера

Прве даме нафтног бизниса

Објављено у „BIZLife” 23. април 2019. • 6 мин

Као компанија која је 2012. године прва у Србији усвојила Политику родне равноправности, НИС је поставио чврсте темеље за стратешки и дугорочни приступ оснаживању улоге жена, на свим нивоима управљања. Од тада је реализован низ иницијатива које имају за циљ да афирмишу, унапреде и реформишу приступ родној равноправности, не само унутар компаније, већ и у широј заједници.

Поштовање принципа једнаких могућности трајно је усмерење НИС-а. Између осталог, НИС је потписник Принципа Уједињених нација за оснаживање жена- Women Empowerment Principles (WEP), а под окриљем компаније основана је 2016. године и „Women’s Network“, асоцијација која има за циљ да поспешује родну равноправност и надзире интеграцију WEP-а у све сфере пословања.

„У компанији НИС међу топ менаџерима и вишим менаџерима је 15% жена, а на нивоу средњег менаџмента на руководећим функцијама је 34% представница лепшег пола“, истиче Наталија Биленок, заменица генералног директора и директорка Функције за организациона питања у НИС-у, која је поделила своје искуство о томе да ли је и у којој мери то што је жена утицало на њен професионални развој:

„Као и многи други фактори који чине наш професионални и каријерни пут, као образовање, радно искуство и многи други, вероватно је и то што сам жена утицало на моју пословну каријеру. За себе сам направила прави избор у образовању и професији – историчар сам и психолог, касније сам стекла МБА диплому у области управљања људским ресурсима. То је професионални правац у коме није битно да ли сте мушкарац или жена, већ предност имају компетенције као што су развијена емоционална интелигенција, системско размишљање и сагледавање шире слике, мултитаскинг, емпатија, способност за препознавање више разноликих опција. Ови квалитети традиционално представљају јаке женске особине. Слажем се да још увек постоји такозвани ’’vote silence’’ или друштвене предрасуде да се жена у већем обиму бави васпитањем деце, да није веома фокусирана на изградњу каријере и томе слично. Имала сам среће, јер се са овим нисам сусрела на путу свог развоја, и са сигурношћу тврдим да, што се каријере тиче, у нашој компанији дефинитивно нема никаквих препрека нити неједнаких односа“.

Као и многи други фактори који чине наш професионални и каријерни пут, као образовање, радно искуство и многи други, вероватно је и то што сам жена утицало на моју пословну каријеру. За себе сам направила прави избор у образовању и професији – историчар сам и психолог, касније сам стекла МБА диплому у области управљања људским ресурсима.

Natalija NIS
Наталија Биленок
Заменица генералног директора и директорка Функције за организациона питања у НИС-у

Као дама у нафтном бизнису, Наталија је свесна свих изазова са којима могу да се сусретну представнице женског пола у овој врсти индустрије, међутим нема дилему у позитиван ефекат који може да има унапређење улога жена у колективу, као што је то случај у НИС-у : „Треба узети у обзир да је наша индустрија енергетска, нафтна, специфична, и да многе области не само да су традиционално мушке, већ су и физички тешке. На пример, геологија, бушење, прерада нафте. По мом мишљењу, најбитније је не рачунати аритметички, не трудити се да уклонимо родне разлике, већ обезбедити једнаке могућности за све. Јер истраживања показују да компаније имају само бенефите од разноликости у колективу“, каже Наталија Биленок.

Задовољна сам што радим у компанији која дозвољава да се професионално развијам. Као руководилац, подстичем и свој тим да се професионално усавршава, не губећи притом сопствену равнотежу. Тако напредује и компанија, запослени су мотивисани, а то је и механизам за здрав лични и професионални развој.

Jelena Popara
Јелена Попара
Директорка Функције за интерну ревизију

Једна од представница у топ менаџменту НИС-а је и Јелена Попара, директорка Функције за интерну ревизију, која као један од кључних рецепата који припадницама женског пола пружа могућност да се остваре на свим пољима види управо у балансу пословног и приватног живота:

„Породица је енергија за успех на послу и та енергија помаже у балансу између две стране које употпуњују човека. Задовољна сам што радим у компанији која дозвољава да се професионално развијам. Као руководилац, подстичем и свој тим да се професионално усавршава, не губећи притом сопствену равнотежу. Тако напредује и компанија, запослени су мотивисани, а то је и механизам за здрав лични и професионални развој“, наводи Јелена, која, уколико би морала себе да опише у три речи, себе види као „одлучну, емотивну и увек у потрази за иновацијама“.

У НИС-у истичу да су захваљујући различитим програмима сарадње са средњим школама и факултетима урадили пуно тога на популаризацији техничких наука међу женама. Између осталог, кроз програме стипендирања и запошљавања, НИС креира једнаке могућности за развој каријере у компанији и интензивно ради на информисању запослених и шире јавности о важности поштовања права једнакости у свим сегментима живота и пословања.