НИС на панелу „Успешне даме у бизнису – Улога знања и искуства на путу до успеха“

31.10.2022.

У оквиру првог Међународног самита младих „Отворени свет“ који је организован на Златибору, одржан је панел на тему „Даме у бизнису – Улога знања и едукације на путу ка успеху“.

На овом панелу учествовала је Јелена Попара, директорка Функције за интерну ревизију и управљање ризицима у компанији НИС, Оливера Петровић, директор корпоративних комуникација у компанији „Меркатор-С“ као и Лана Јелић, руководилац сектора за увоз, извоз и комуникацију са клијентима у индустрији меса „Матијевић“.

Учеснице панела су говориле о својим компанијама, али и личном искуству у бизнису и о својим тимовима. Панелисткиње су такође разговарале о начинима запослења у њиховим компанијама, програмима за младе које ове компаније имају, затим о едукацији, као и свему што је важно приликом запослења и напредовања.

Разговарајући о бизнису и личном развоју, Јелена Попара је истакла изузетну важност континуиране едукације, али и значај квалитетног и добро образованог тима.

„Када сте интерна ревизија једне велике компаније, ви сте апсолутно део бизниса, радите са бизнисом и унапређујете бизнис процесе.“

Она је истакла да компанија НИС има једну од највећих ревизија у Републици Србији, поред Народне банке Србије, и да се њен тим састоји од најбољих геолога, технолога, IT-јеваца, економиста, правника. Уз сво то знање, сви они заједно су прави савезник бизнису и брину о стабилности и дугорочном развоју компаније.

„Код нас је тема тимског рада нешто што се подразумева и ту бих спојила тимски рад и тимски план са едукацијом. Јер, када се појави нешто ново на чему се наш основни бизнис развија, ја као лидер морам да пошаљем свој тим да се едукује и добије своја потребна знања. Никада као појединци нећемо бити одлични у свему и зато тим и постоји“, рекла је Попара.

Одговарајући на питање колико је тешко бити жена лидер, какве то изазове подразумева и да ли постоје препреке, Попара је навела да је у компанији НИС највећи број људи инжењерског образовања.

„Ми никада немамо ту тему да ли сам жена или мушкарац. Компанија има 11.000 запослених и 30 одсто средњег и топ менаџмента су жене. Правила су заиста једнака за све, ако знаш имаћеш прилику да то покажеш и напредоваћеш у својој каријери“, рекла је она, закључујући да је стратешки приступ у развоју каријере изузетно важан.

Јелена је током излагања поменула и да компанија НИС спроводи програме намењене студентима, као што је НИС Calling, што је изузетно важно, јер на тај начин млади стичу своја прва радна искуства и добијају прилику да разумеју нафтни бизнис. Говорећи о томе, нагласила је да јој је велико задовољство што је један од учесника на самиту младих на Златибору најмлађи члан њеног тима, Ивана Луковић, која је била најбољи студент на Рударско-геолошком факултету, а која је сада на пракси у компанији.

Тренутно је у току пријава за програм НИС Енергy, чија наредна сезона почиње у фебруару, а намењен је дипломцима и мастер студентима са мање од годину дана радног искуства. „Уколико имате интересовања, уколико ваш профил на било који начин може да се повеже са нафтним бизнисом, добродошли сте“, рекла је Јелена, а ОВДЕ се можете пријавити за овај програм.
Цео панел можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=SEVLTPeviNQ

Фото: Ringier

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд

Пријавите се за наш newsletter

    Email adresa*