Индустрија, иновације и инфраструктура

NIS Bratislav Milenković ilustracija

Аутор илустрације:

NIS
Братислав Миленковић

Изградити модерну инфраструктуру, промовисати одрживу индустријализацију и неговати иновативност

Drive.Go, мобилна апликација НИС-а за куповину горива, добитник је награде „Innovation Award“ у оквиру манифестације „Hot Spot eCommerce Awards 2021“ коју организује eCommerce Асоцијација Србије.
Циљ НИС-а је да уз употребу савремене опреме и модерних технологија тржишту испоручује потребну енергију, произведену на начин који доприноси унапређењу еколошке слике у целој Србији. У 2021. години НИС је у развојне пројекте уложио 20,2 милијарде динара чиме је настављена модернизација Компаније у складу са циљевима дефинисаним корпоративном Стратегијом развоја до 2025. године. Инвестирано је у све правце пословања, а највише у област истраживања и производње нафте и гаса, па је тако у прошлој години избушено 43 разрадних и једна истражна бушотина у Србији, као и једна разрадна бушотина у Румунији.
Створени су услови за даљи развој Рафинерије нафте у Панчеву, једне од најмодернијих рафинерија у овом делу Европе. У оквиру треће фазе модернизације Рафинерије, у првом кварталу 2021. започете су активности на реконструкцији постројења каталитичког крекинга (FCC) и изградњи новог постројења за производњу високооктанске компоненте бензина (ETBE). У 2021. години остварен је најбољи резултат у области прераде од 2009. године, јер је прерађено 3,9 милиона тона сирове нафте и полупроизвода, уз даље повећање дубине прераде на 94.4%. Успешно је започета производња евродизела са биокомпонентом (евродизел Б7), а прве количине овог горива отпремљене су у Румунију. У наредном периоду, приоритети у развоју Рафинерије биће и пројекти дигитализације, као и унапређење енергетске ефикасности.
Почетком 2021. године обављене су важне активности усмерене на повећање поузданости рада рафинеријских постројења. Тестирана је прерада нових врста нафти, сирова нафта са налазишта Јохан Свердруп, а обезбеђени су и услови за тестирање прераде допунске сировина H-oil-a на новом постројењу DCU, све у циљу повећања ефикасности рафинеријске прераде.
Рафинерија нафте Панчево као обавезник интегрисаног система менаџмента, континуирано води рачуна о ефикасности и унапређењу енергетских перформанси. Мониторингом дефинисаних кључних показатеља везаних за енергетску ефикасност, реализацијом пројеката са циљем смањења сопствене потрошње, доприноси се обезбеђењу циља да НИС као лидер у енергетици у региони задовољи законске захтеве и оквире смањења потрошње енергије на годишњем нивоу. Остварени су значајни резултати у делу смањења сопствене потрошње и повећања енергетске ефикасности, уз смањење оперативних трошкова и повећање ефикасности технолошких процеса.
И у области промета НИС је остварио рекордан резултат и продао више од 4 милиона тона нафтних деривата, уз раст малопродаје и извоза. Компанија је наставила и са развојем инфраструктуре у области малопродаје, како би потрошачима понудила најсавременије објекте на којима ће моћи да се снабдеју најквалитетнијим горивима и додатним асортиманом. Тако је у прошлој години НИС пустио у рад четири нова и шест реконструисаних објеката, међу којима су прва бензинска станица на ауто-путу „Милош Велики“ у близини Чачка и „Змај 1“, једна од најпознатијих станица за снабдевање горивом у главном граду Србије. Ове станице опремљене су и пуњачима за електричне аутомобиле, чиме НИС наставља да ради на иновацијама у инфраструктури на својим малопродајним објектима и излази у сусрет потребама савремених потрошача.
У 2021. години настављена је изградња Термоелектране-топлане Панчево, пројекта вредног око 180 милиона евра. У овом постројењу ће се производити топлотна и електрична енергија, што ће значајно допринети стабилности домаћег тржишта, пошто ће електрична енергија бити упућивана у домаћи енергетски систем. Од посебног значаја је и чињеница да ће производња енергије у панчевачком постројењу производити на еколошки прихватљивији начин – из гаса.
НИС је прошле године потписао Уговор о стратешком партнерству са Владом Републике Србије и ХИП Петрохемијом и тако начинио искорак у петрохемијски бизнис. Спровођење овог Уговора и развој ХИП Петрохемија биће један од приоритета НИС-а у наредним годинама.
Компанија остаје посвећена и дигиталној трансформацији. У фокусу остаје увођење дигиталних решења и технологија које доприносе пословним активностима, унапређење компетенција, као и усмереност на безбедност запослених. Дигиталну трансформацију НИС види као један од кључних елемената за постизање стратешких пословних циљева, а дигитални портфолио компаније има више од 110 пројеката и иницијатива у различитим фазама имплементације.
За сваки сегмент бизниса, Истраживање и производња, Прерада и Промет, одређени су приоритети и дигитални алати, а циљ је да се применом иновативних технологија повећа ефикасност пословања и ефикасност у истраживању и производњи нафте и гаса, као и да се додатно унапреди ниво обучености запослених. Такође, циљ је и да се повећа безбедност и поузданост рада постројења, обезбеде додатне услуге и унапреди комуникација са потрошачима.

ИНОВАЦИЈЕ

Drive.Go

Мобилна апликација која пружа могућност плаћања горива на точионом месту, без уласка у продајни објекат

САЗНАЈ ВИШЕ

Дигитализација

Циљеви одрживог развоја

Илустрацијама младих уметника представљено је 12 одабраних циљева прописаних од стране УН-а, за чију се реализацију залажемо.

САЗНАЈ ВИШЕ