Одрживи развој

Обележавамо Светски дан безбедности и здравља на раду

Аутор: тим НИС-а 28.04.2020 • 5 min read

Светски дан безбедности и здравља на раду, 28. април, обележавамо у јеку борбе против пандемије вируса COVID-19. Светска кампања која има за циљ  унапређење културе безбедности и здравља на раду и промовисање безбедних и здравих услова рада, никада није била актуелнија нити важнија него данас.

Владе, послодавци, радници и читава друштва широм света суочавају се са овим великим изазовом. За велике компаније, попут НИС-а са преко 11.000 запослених, на првом месту, приоритет је здравље запослених, али и очување стабилности снабдевања грађана, привреде и државних институција. Као један од стубова енергетске стабилности земље и компанија која је добитник прошлогодишњег националног признања у области безбедности и здравља на раду, повеље „28. април“, НИС је  одмах предузео све неопходне мере за несметано пословање, чији је основни предуслов очување здравља запослених, али и сарадника и потрошача.

Oд самог почетка запослени су показали максималну одговорност и посвећеност поштовању свих прописаних мера од стране компаније и Владе Републике Србије како би сачували своје и здравље потрошача.

Ниво HSE културе у компанији подигнут је за још једну лествицу више у свим организационим деловима НИС-а, a посебна пажња посвећена је  поштовању  строгих мера безбедности и здравља на раду на бензинским станицама и раду са потрошачима. Почев од основних мера – ношења заштитне опреме,  преко дезинфекције  објеката и точионих апарата,  заштитe и обезбеђења дезинфекционих средства за наше потрошаче, до измењеног радног времена. Одређени су и малопродајни објекти  за снабдевање државних органа, здравствених и других јавних институција који раде 24 сата без прекида.

У компанији је формиран кризни тим на нивоу компаније који усваја све кључне мере, прати здравље запослених и сарађује са надлежним државним органима. Такође, дефинисана је и улога и задаци цивилне заштите у компанији која сарађује са републичким штабом за ванредне ситуације.

Јовицa Бојиновић, директор Сектора за HSE у Блоку Промет  и главни повереник цивилне заштите у НИС-у и је истакао:

-Наш задатак, између осталог је да сарађујемо са републичким штабом за ванредне ситуације и координирамо активности са кризним тимом у компанији. На овај начин ефикасно управљамо ризицима и спроведемо све мере како би очували здравље наших запослених  и стабилност пословања компаније.

Нагласио бих да као компанија која води рачуна о превенцији, праћењу и управљању ванредним ситуацијама и развоју индустријске безбедности, ради заштите запослених и имовине НИС-а, поседујемо добро организован систем који непрестано унапређујемо редовним проверама и практичним вежбама.  Успостављени систем помогао нам је и у овом изазовном тренутку у „борби“ против COVID -19, а можемо да се похвалимо и изграђеним високим нивом HSE културе запослених, који су и овога пута одговорно поступали,   примењивали све  мере,  првенствено бринући се о свом здрављу,  здрављу својих колега, и наших потрошача.

Подсетио бих и да смо ефикасност и добру организацију потврдили већ више пута, пре свега током поплава и снежних олуја које су задесиле Србију протеклих година, када смо оперативно реаговали на све захтеве надлежних државних органа и обезбедили несметано снабдевање виталних функција у друштву и држави. Уверени смо да ћемо и овога пута остати на висини повереног задатка, пре свега, одбране здравља запослених, потрошача и пословних партнера, као и очувања стабилног снабдевања“.

#NIStesami