Индустрија, иновације и инфраструктура

NIS Bratislav Milenković ilustracija

Аутор илустрације:

NIS
Братислав Миленковић

Иновације у свим сегментима пословања основ су даљег развоја НИС-а и предуслов за очување лидерске позиције на домаћем тржишту и јачање конкурентности у региону.

У 2020. години учињен је крупан корак у модернизацији НИС-а. У Рафинерији нафте Панчево свечано је пуштено у рад постројење за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања, нова технологија у српском нафтном сектору. Овај пројекат омогућиће повећање дубине прераде нафте на више од 99% и повећану производњу највреднијих горива – дизела, бензина и течног нафтног гаса. Почетком рада нових постројења у рафинерији је започела производња нафтног кокса који је раније био искључиво увожен у нашу земљу. Поред позитивног финансијског ефекта, пројекат „Дубока прерада“ донео је и значајне користи по питању заштите животне средине, пре свега када је реч о престанку производње мазута са високим садржајем сумпора. Тако су емисије сумпорних једињења смањене за чак 98,8%, док су емисије прашкастих материја и азотних једињења смањене 58,2%, односно 9,8%. На овај начин НИС доприноси да Србија испуни своје обавезе према Европској енергетској заједници када је реч о престанку производње високосумпорног мазута, али и унапређује еколошку слику, не само у граду Панчеву, већ и у целој Србији.

Упркос епидемији корона вируса, у 2020. години настављена је реализација још једног капиталног пројекта, изградња Термоелектране-топлане (ТЕ-ТО) Панчево, вредна око 180 милиона евра. У овом постројењу ће се из гаса истовремено производити електрична и топлотна енергија, а технологија нове електране је тренутно најбоља са аспекта енергетске ефикасности и екологије. Осим тога, ТЕ-ТО ће допринети повећању стабилности снабдевања електричном енергијом, јер ће произведена струја бити усмеравана у  енергетски систем Републике Србије.

НИС је у 2020. години наставио на развоју производа и услуга који унапређују корисничко искуство и у Србију доносе савремене трендове у области малопродаје. У рад је пуштена мобилна апликација Drive.Go којом се потрошачима, први пут у нашој земљи, пружа могућност да плате гориво без одласка на платно место. Ова услуга омогућена је на NIS Petrol и GAZPROM станицама за снабдевање горивом које остају синоним не само за квалитет производа и услуга, већ и за иновативне сервисе. Путем апликације Drive.Go већ током 2020. године продато је више од милион литара горива. Током 2020. године НИС је у сарадњи са Банком Поштанска штедионица омогућио инстант плаћање на продајним местима IPS QR кодом, чији је носилац Народна банка Србије. Тиме је овај иновативни начин плаћања први пут постао доступан и на станицама за снабдевање горивом и представља безбедно, брзо и једноставно решење које искључује коришћење платних картица или готовог новца. НИС је наставио са изградњом модерних малопродајних објеката и у 2020. години пустио у рад 14 станица за снабдевање горивом и то осам у Републици Србији, пет у Босни и Херцеговини и једну у Румунији. Међу њима је и GAZPROM станица „Нови Сад 16“ на ауто-путу Нови Сад-Београд, најмодернији малопродајни објекат у мрежи Компаније, изграђен у складу са најсавременијим технолошким, безбедносним и еколошким стандардима.

Настављена је и дигитална трансформација НИС-а, јер у времену Четврте индустријске револуције дигиталне технологије представљају могућност за покретање новог развоја компаније и средство за достизање стратешких циљева. Реализацијом пројеката у овој области Компанија ради на даљем јачању конкурентности, унапређењу безбедности и ефикасности процеса, али и на повезивању са ИТ заједницом у Србији и ван њених граница. У оквиру партнерстава успостављена је сарадња са водећим домаћим факултетима у области дигитализације – Електронским факултетом у Нишу, Електротехничким факултетом у Београду, као и са Факултетом техничких наука у Новом Саду. Портфолио дигиталне трансформације НИС-а садржи више од 110 пројеката и иницијатива за потребе свих бизнис блокова и других организационих делова. Најзначајнији реализовани пројекти у прошлој години су: Real-time operating center, Online Drilling, Mobile Operator, GPS Tracking, OTS (Crane Operator), Структурни обиласци (Mobile operator), Drive.Go, Пакетомати и Instant Payment.

ИНОВАЦИЈЕ

Drive.Go

Мобилна апликација која пружа могућност плаћања горива на точионом месту, без уласка у продајни објекат

САЗНАЈ ВИШЕ

Дигитализација

Циљеви одрживог развоја

Илустрацијама младих уметника представљено је 12 одабраних циљева прописаних од стране УН-а, за чију се реализацију залажемо.

САЗНАЈ ВИШЕ