Интервју

Криза нас није зауставила

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, у интервјуу за дневни лист "Политика".

10.08.2020

У првом полугодишту 2020. године пословање НИС-а било је под снажним утицајем глобалних неповољних макроекономских околности. То се, пре свега, односи на пад цена нафте и епидемију COVID-19 која је узроковала драстично смањење потражње за нафтним дериватима. У таквим условима, приоритети НИС-а били су очување здравља запослених и потрошача, стабилност на тржишту нафтних деривата, социјална стабилност запослених и наставак улагања у кључне развојне пројекте.

Очување здравља запослених и потрошача, стабилност на тржишту нафтних деривата, социјална стабилност запослених и наставак улагања у кључне пројекте, били су приоритети у месецима за нама, које је обележила пандемија корона вируса. Смањили смо трошкове, извршили приоретизацију инвестиција, али штедња на рачун дугорочног развоја компаније за НИС није и неће бити опција. Остајемо фокусирани на пројекте који ће компанији, али и Србији донети највише бенефита у будућности, каже у разговору за «Политику» Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС- а.

Недавно сте објавили резултате пословања НИС групе за прво полугодиште. Како сте задовољни и колико је пандемија утицала на резултате?

Суочили смо се с ситуацијом без преседана у глобалној економији. Сва дешавања утицала су и на наше пословање, а највише драстичан пад цене сирове нафте на светском тржишту и смањена потражња за горивом, посебно у време ванредног стања изазваног епидемијом. Примера ради, просечна цена нафте у првом полугодишту износила је 39,7 долара по барелу, што је за 40 одсто мање него у исто време прошле године. Потрошња је у појединим тренуцима била преполовљена у односу на очекиване нивое. Све то је утицало на пословање наше компаније и финансијски резултат који имамо на крају првог полугодишта није изненађење за нас.

Бизнис

Резултати НИС Групе за прво полугодиште 2020. године

Очувана стабилност пословања упркос кризи, у капиталне пројекте НИС уложио 14,5 милијарди динара.

САЗНАЈ ВИШЕ

НИС је успео да очува показатељ EBITDA на позитивном нивоу од 2,3 милијарде динара, као и позитиван новчани ток од 6,3 милијарде динара, али је због негативних макроекономских трендова забележен нето губитак од 10,2 милијарде динара. Наставили смо да улажемо у кључне пројекте, пре свега у повећање дубине прераде у Рафинерији нафте Панчево, у наставак изградње Термоелектране-топлане Панчево и истраживање и производњу нафте и гаса. Такође, можемо бити задовољни нашим оперативним показатељима, јер смо у свему на нивоу или успешнији него у првих шест месеци прошле године.

Да ли је компанија ревидирала стратегију пословања? Да ли сте отпуштали раднике или смањивали плате ради уштеда?

Одмах морам да кажем да је све што је било до нас урађено на начин којим морамо бити задовољни. На почетку кризе ми смо дефинисали приоритете. Најпре, очување ликвидности кроз приоретизацију инвестиција и смањење оперативних и капиталних улагања. Затим, повећање ефикасности и остваривање уштеда на свим нивоима пословања. Израдили смо неколико кризних сценарија пословања који нам омогућавају брзо прилагођавање условима на тржишту.

Без обзира на тешку ситуацију, нисмо смањивали зараде, нисмо смањивали број запослених и успели смо да очувамо финансирање кључних инвестиција. Укупно смо у првој половини 2020. године уложили 14,5 милијарди динара, што је прави подвиг имајући у виду услове у којима смо пословали.

Шта значи возачима да настављате са улагањем у постројење Дубоке прераде у панчевачкој рафинерији?

Када буде почела са радом, Дубока прерада у Рафинерији нафте Панчево ће нам омогућити да производимо веће количине белих деривата – дизела, бензина и ТНГ-а и да смањимо или одустанемо од производње црних деривата, пре свега мазута. Сасвим конкретно, за возаче Дубока прерада значи веће количине најквалитетнијих горива домаће производње. За нас, Дубока прерада значи и нови производ, нафтни кокс, који се користи у грађевинарству и сада се увози у Србију. Дубока прерада је инвестиција вредна више од 300 милиона евра. У овом тренутку у току је извођење предстартних активности.

Каква су предвиђања до краја године уколико цена нафте остане на овом нивоу? Да ће резултати бити лошији или не?

Резултати НИС-а, као и свих нафтних компанија су под јаким утицајем цене нафте, али и потражње на тржишту. Не можемо да прогнозирамо како ће се ствари одвијати у вези са пандемијом. Ко би успео да предвиди како ће се кретати цена нафте, сигурно би добио Нобелову награду. Претпоставке аналитичара су да ће цене остати на нивоу приближном садашњем, уколико не буде ванредних догађаја које у овом тренутку не можемо предвидети.

Докле се стигло с преговорима о приватизацији Петрохемије?

Најпре, тендер за приватизацију Петрохемије још није расписан. Када буде и када се упознамо са условима, разговараћемо о Петрохемији. Оно што сада могу да кажем јесте да разумемо важност Петрохемије за привреду Србије. Из тог разлога НИС у последњих неколико година активно подржава напоре Владе Републике Србије у проналажењу модела који ће помоћи да пословање Петрохемије буде дугорочно одрживо. Петрохемију снабдевамо примарним бензином, што је њена основна сировина за рад. И за нас је битно да ова фирма, у којој имамо 20,86 одсто удела у власништву ради у континуитету, због повезаности са нашом рафинеријом.

Какви су планови НИС-а са Рафинеријом Нови Сад?

У овој рафинерији се тренутно производе уља, мазива и техничке течности за којима постоји потражња на домаћем и иностраном тржишту. За нас је Рафинерија у Новом Саду важна актива и разматрали смо више различитих опција. Али, анализе које смо радили и пословна логика нам указују да у овом тренутку наш приоритет треба да буду започете инвестиције у Рафинерији нафте Панчево, како бисмо и даље јачали њену конкурентност на регионалном тржишту.

Какви су планови НИС-а на пољу других извора енергије?

Ми смо још 2012. године почели трансформацију НИС-а из класичне нафтно-гасне у енергетску компанију. До сада смо на осам локација у Србији изградили мини електране које од гаса производе електричну и топлотну енергију. У овај сегмент бизниса смо уложили око 20 милиона евра. Прошле године смо започели производњу струје из гаса и у Румунији, на пољу Жомбољ. Развијамо производњу и продају топлотне енергије из геотермалних извора и почели смо да своје нове бензинске станице опремамо пуњачима за електровозила. Ипак, најважнији пројекат у области електроенергетике је изградња Термоелектране-топлане Панчево, у сарадњи са „Гаспром енергохолдингом“. Вредност ове инвестиције је око 180 милиона евра, а инсталисани капацитет до 200 МW.

Ми свакако пратимо трендове на тржишту и разматрамо пројекте из области алтернативних извора енергије, али желео бих да истакнем да нам садашњи економски услови и услови актуелне кризе налажу да пажњу и инвестиције ипак усмеримо на наш „кор“ бизнис.

Због чега је крајем јуна био блокиран рачун НИС?

Због судског извршења, 30. јуна је дошло до преурањене техничке и краткотрајне блокаде једног од рачуна НИС-а, која је трајала краће од 24 сата. До наплате са рачуна НИС-а није дошло, а питање блокаде је решено захваљујући правовременој реакцији надлежних органа, што укључује и брисање из евиденције Принудне наплате Народне банке Србије. То ни на који начин није утицало на ликвидност компаније, тако да је НИС у потпуности извршавао и извршаваће своје обавезе.

Зашто је Србија једина земља у окружењу у којој цена горива није пала испод једног евра, чак ни када је нафта била испод 19 долара?

Ми смо део светског енергетског система и две трећине од укупне количине нафте коју прерадимо набављамо на другим тржиштима. Зато смо зависни од два фактора на које немамо утицаја, од цена нафте и курса долара. Важно је разумети и да од тренутка набавке нафте, па до продаје горива на пумпама прође одређено време. Тако смо почетком године купили нафту по цени већој од 60 долара, а она је само у једном дану у марту изгубила чак 30 одсто вредности. У ситуацији када постоје раније набављене залихе економска логика дозвољава постепено, а не инстант кориговање цена. Оно што ми можемо је да константно радимо на побољшању квалитета својих производа, да повећавамо своју ефикасност и наши потрошачи на бензинским станицама увек могу да очекују најквалитетније гориво.

Анимација

Како цена нафте утиче на пословање?

Сазнајте од чега она зависи и како утиче на цену горива коју плаћамо на бензинској станици

САЗНАЈ ВИШЕ

Шта су приоритети до краја године?

Имамо неколико приоритета. Пре свега, здравље и безбедност запослених и потрошача, јер се пандемија није завршила. Затим, одржавање социјалне стабилности наших запослених који изузетно марљиво раде у овим сложеним условима. И веома важно, очување ликвидности компаније и обезбеђивање позитивног новчаног тока, који ће нам омогућити финансирање кључних пројеката који развијају НИС.

Каква је сарадња с Владом Србије као мањинским акционаром?

Успех НИС-а у последњој деценији плод је заједничког рада и разумевања «Гаспром њефта» и Владе Србије. Од када је «Гаспром њефт» дошао у Србију постоји консензус са Владом Србије у доношењу одлука о НИС-у и ми се радујемо даљем развоју компаније на задовољство оба наша највећа акционара. Желео бих да истакнем да је наша Скупштина акционара одлучила да и у овој години, упркос кризи, НИС исплати 25% прошлогодишње нето добити на име дивиденде.

Од када је пандемија почела НИС је много помогао и у новцу и у гориву?

НИС заиста јесте друштвено одговорна компанија и то није флоскула. По почетку пандемије, обезбедили смо 270 тона горива за хуманитарне летове «Ер Србији» којима је у Србију допремљена медицинска опрема и враћени наши људи из иностранства. Наша матична компанија «Гаспром њефт» је у априлу и мају обезбедила бесплатно гориво за потребе јавних служби Србије, министарствима одбране и полиције, медицинским и ватрогасним службама. Такође, нисмо зауставили наш друштвено-одговорни програм «Заједници заједно» и ове године ћемо, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Министарством просвете, уложити 114,5 милиона динара у дигитализацију наставног процеса и повећање безбедности у школама у 12 градова и општина широм Србије.

Интервју

Из свих периода нестабилности извукли смо поруке и унапредили бизнис моделе

Антон Черепанов, заменик генералног директора и финансијски директор НИС-а, за Билтен Националног нафтног комитета Србије

Интервју

Производња и продаја ни у једном тренутку нису стале

Јовица Бојиновић, руководилац Сектора за HSE Блока Промет у НИС-у, за Билтен Националног нафтног комитета Србије

Интервју

НИС – флексибилна нафтна компанија спремна да унапређује своје пословање

Андреј Тучнин, први заменик генералног директора НИС-а и директор Дивизије Доwнстреам у интервјуу за “Балканмагазин”

Интервју

Здравље запослених и безбедна производња су наши приоритети

Михаил Рјазанов, HSE директор НИС-а, задужен за здравље и безбедност на раду и заштиту животне средине, за портал Балкан магазин